Свеноћно бденије у манастиру Морачник

На празник Преображења Господњег у зидинама преображењског храма Манастира Морачник, под отвореним небом, на највишем врху истоименог острва на Скадарском језеру, служено је Свеноћно Бденије са Светом Литургијом.

Бденије и свету Литургију служио је игуман Манастира Врањина јеромонах Петар Драгојловић а на пјевници су биле сестре монахиње са сусједног Манастира и острва Бешка. Служба Божија почела је у 22 часа и завршена је око пола три изјутра причешћем вјерника и освећењем славског колача, жита и грожђа. Велики дио вјерног народа, и скоро сва дјеца са вјеронауке при Манастиру Врањина, приступили су Светој Тајни Причешћа.

Послије богослужења у преображенском храму, окупљени вјерници, њих 4о-так, приступили су трпези хришћанске љубави, коју је ове године као домаћин славе, припремио господин Бобан Микулић из зетског села Горичани. Лијепо је истаћи и то да су поред вјерника из Зете и већег дијела монаштва са острвских манастира Скадарског језера, у овогодишњем преображењском молитвеном сабрању на Манастиру Морачник, учествовали и гости из Србије и Сједињених Америчких Држава.

Иизвор: Митрополија црногорско-приморска