Свеправославна смотра хорова у Минхену

Свеправославна смотра хорова у Недељу Православља, која се већ девети пут заредом оджава у Минхену - 9. Panorthodoxes Chortreffen zum Sonntag der Orthodoxie – изникла је кроз једнодеценијску традицију у духовни стуб хомогеног заједништва многих православних цркава у Минхену – српске, руске, јелинске, бугарске, румунске, грузинске, као и дохалкидноских цркава - коптске и јерменско-апостолске.

Кроз вишеструкост језика и мелодија кроз које се прославља име Господње у унутарправославној икумени, као и разноликост и разуђеност фолклорних фасета, сведочи о раскошном духовном богатству које Православље о оваквим свечаним поводима изнедрава. Ова свеправославна смотра хорова је уједно и свечани синаксис, сусрет и дијалог различитих народа и етнија, чиме ова смотра добија једну посебну димензију спонтаног сусрета и сабора свеправославног народа Божјег у једном од православних храмова у Минхену.

Идеју за овакав вид прослављања догматског тријумфа иконољубља на Седмом васељенском сабору 843. године потекла је на Институту за православно богословље при  Минхенском универзитету.

Празник Победе Православља је ове године био торжествено прослављен у јелинском православном храму Свих Светих у Минхену. Уз присуство највишег православног клира и парохијана православних црквених заједница у Минхену, изведен је концертни програм у коме су се сви хорови представили са трима композицијама. Надахнуто уводно поздравно слово о апофатичко-катафатичком смислу појма Православља произнео је професор систематског богословљеа у Минхену др Анастасије Влецис. Он је истакао три аспекта Православља у виду трију увора, односно трију делти духовности као квасца унутарправославне икумене – видевши их у доксологији Светој Тројици, у скрушености и у милосрђу.

Овој деветој свеправославној смотри хорова следи наредне, 2014. године, десета, јубиларна смотра у храму Руске Православне Цркве.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен