Свеправославно вечерње у Бечу

Прве недеље Великог поста, када Црква слави Недељу Православља, подсећајући нас на прву победу Православља над иконоборством и на поновно увођење прослављања икона у Константинопољу 843. године, по устаљеној традицији, православни верници који живе у главном граду Аустрије, заједнички присуствују Свеправославном вечерњу које служи свештенство Руске, Румунске, Бугарске, Српске, Чешке, Грузијске православне цркве и Константинопољске (Цариградске) и Антиохијске патријаршије, наизменично, сваке године у другој цркви.

Овогодишње Свеправославно вечерње служено је у руском храму Светог Николе. Епископ бечки и аустријски Иларион (Алфејев) у својој беседи говорио је о генерално реновираном, прелепом храму Светог Николе, који је у децембру прошле године требао да освети блаженопочивши Патријарх московски и све Русије Алексије Други.

Подсетио је на то да многи мисле како ми данас живимо у постхришћанском времену, у коме је хришћанство знак прошлости. Неки цркве доживљавају као музејске експонате у које залазе јиш само стари људи.

За разлику од њих, ми православни хришћани знамо да Црква Христова никада неће остарити. Видимо да је у земљама у којима је владао атеизам, као напр. у Русији, Украјини, Румунији, Србији, дошло до ренесансе хришћанске вере. За Православну цркву не постоји криза и постхришћанска епоха. То је зато што је она утемељена на оном учењу које нам је сам Христос оставио. Мисија православних хришћана је да јачамо нашу веру и сведочимо је онима који је још нису упознали.

Нагласио је да сви православни хришћани чине једну јединствену породицу, а на челу те породице налази се Господ наш Исус Христос. Са посебним задовољством епископ Иларион поздравио је српског епископа средњоевропског Константина и захвалио му се на присуству, пожелевши му добро здравље и Божију помоћ у пастирском раду.

Епископ Константин је изразио своју радост што је у могућности да буде „ у овом велелепном храму учесник торжества Православља".

Истакао је да ће пренети поздраве православним архијерејима у Немачкој, који ће се следеће недеље окупити у Хамбургу у Руској православној цркви, где ће бити гости владике Теофана. У Бечу живи највећи број православних Срба, па су зато они увек и најбројнији на Свеправославном вечерњу.

Сабрани на заједничкој молитви, православни верници су, у инославном свету, видљиво сведочили и манифестовали саборност и јединство Православља.

Текст и фото: Миодраг Мецановић

Извор: www.serb-kirche.at