Свеправославно вечерње у Лос Анђелесу

Свеправославно вечерње у Лос Анђелесу
Свеправославно вечерње у Лос Анђелесу
Свеправославно вечерње у Лос Анђелесу
Свеправославно вечерње у Лос Анђелесу

Канонски православни архијереји на Западној обали САД, Високопреосвећени г. Венијамин, Архиепископ Сан Франциска и Запада Православне Цркве у Америци; Преосвећени епископи западноамерички г. Максим, г. Апостолос и г. Мидије, викар Грчке Православне Митрополије Сан Франциска, заједно са свештенством и верницима из свих јурисдикција, прославили су свеправославно Недељу Православља вечерњим богослужењем 5. марта 2017. године у Саборној цркви Пресвете Богородице у Лос Анђелесу, Калифорнија.

Наиме, на тај дан 2008. године, архијереји на Западној обали отпочели су нову традицију заједничког обележавања Недеље Православља. Православни верници свих јурисдикција на Западној обали окупљају се сваке године на овај дан да прославе Победу Православља - одлуку Седмог Васељенског Сабора из осмог века да се васпостави иконопоштовање у Цркви.

Овогодишња прослава за шире подручје Лос Анђелеса одржана је у цркви Пресвете Богородице Православне Цркве у Америци. Вечерња је отпочела у 5 часова поподне када је прочитан Орос (догматска одлука) о иконопоштовању Седмог Васељенског Сабора.

После службе архијереји, свештенство и гости окупили су се у парохијској сали у којој је приређен специјални концерт православне музике; певао је свеправославни омладински хор и хор руске цркве из Каремате.

„Поштујемо Твој пречисти лик, Боже једини, и молимо опроштај наших прегрешења, Христе Боже наш. Својим благовољењем успео се на Крст у плоти и избавио своја створења од веза непријатељства. Отуда, благодарно кличемо Теби који си испунио све ствари радошћу, Спасе наш. Јер Ти си дошао да спасеш свет.“

Извор: westsrbdio.org