Свештеномученик Епископ Варнава Настић

НОВА КЊИГА У ИЗДАЊУ ИНФОРМАТИВНО-ИЗДАВАЧКЕ УСТАНОВЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Протојереј Саво Б.Јовић

Давно је речено да и ако је истина у земљу закопана, просијаће кад дође време.

Тако је и дуго и брижљиво скривана, не само истина, него и сваки помен на живот и страдање епископа Варнаве Настића.

У рецензији књиге протојереј проф. Др Предраг Пузовић каже:»Свештеник Саво Јовић прихватио се захвалног и тешког посла да напише што је могуће потпунију студијуно Епископу Варнави Настићу. Колико је то био одговоран посао, показује и то што је овај вредни свештеник дуже година прикупљао објављене чланке, необјављену грађу као и сведочења савременика. Зезултат тога истраживачког рада је до сада најпотпунија студија о овоме свештеномученику Спрске Православне Цркве.»

Други рецензент, протојереј проф.др Радомир В. Поповић објашњава откуд то да раније није написано Житије овог свештеномученика, и зашто то није учинио неко други, па каже:» Зато што је то било раније ризично, јер јавно сведочити о мученику пред још живим мучитељима било је равно новом мучеништву, а за то, очигледно, нисмо били спремни, сем ретких изузетака. Одговор на друго питање произилази из добро познате логичке доследности, слично се познаје слични.

Духовне дарове и свештеномученичку трпељивост (ово је изванредан дар Божји, дар који не могу примити и понети сви верни, духовног атлете Епископа Варнаве до сада је код нас препознао и најбоље осетио и за њоме се повео протојереј Сваво Б. Јовић, који је и сам удостојен страдања сличног оном које је претрпео Епископ Варнава. Писац овог Житија, открио нам је скривено духовно благо, од пре више од педесет година, и представио га нашој богољубивој пажњи. Испуњен је дуг, исправљена неправда, а то је припало нашем нараштају, који је према пророчанству Епископа варнаве, дочекао да види леђа «највећим усрећитељима човечанства»

Писана чистим и лепим језиком, ова потресна књига плени пажњу читалаца, водећи га кроз живот и страдање мученика Христовог. И заиста је овом књигом, како отац Саво Јовић и у посвети написао, принео неугасиву воштаницу свештеномученику Епископу Варнави Настићу.

Аутор књиге, протојереј Саво Б. Јовић je главни секретар Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, рођен је са Савињдан 1954. године у Милином Селу.

Протојереј Саво Б. Јовић одавно се бави писањем, и до сада је објавио следеће наслове: Анђели звериње куће, Записи из зеничке тамнице, Кроз босански огањ, Свитање у предвечерје, Христов Светосаваца-Михаило Пупин, Утамничена Црква – Страдање свештенства СПЦ.

Књига има 252 стране, у брошираном повезу, а кошта 300,00 динара, плус поштарина, а можете је наручити телефоном (о11/32-82-588) или преко интернета: info@spc.yu