Света архијерејска Литургија Пређеосвећених Дарова у манастиру Светих Арханђела под Венчацем

Радошћу обасјана древна светоарханђелска обитељ под планином Ванчац раширила је своје подмлађене руке и под сводове љубави примила у петак треће недеље Великог Поста онога који служи, благосиља нас и причешћује, Светитеља Цркве у шумадији и Оца нашег Господина Јована, Епископа и са њим све часно презвитерство Архијерејског намесништва орашачког.

Светој Литургији претходила је исповест свештенства горепоменутог архијерејског намесништва, а исповедник је био Високопреподобни Архимандрит Алексеј, игуман манастира Светог Луке у Бошњанима.

Преосвећеном Господину Епископу на Литургији пређеосвећених Часних Дарова саслуживали су архимандрит Алексеј, јеромонах Макарије, игуман манастира Ћелије, протопрезвитер - ставрофор Мићо Ћирковић, , архијерејски намесник орашачки, Александар Миловановић, презвитер и двојица ђакона уз учешће свег презвитерства орашаког намесништва и великог броја верника из околине. Посебност свештеном сабрању дали су причесници у значајном броју кроз које нам Господ показа да смо кроз Њега сви једно у Чаши спасења. Прекрасну проповед је произнео отац Милован Ранковић из Аранђеловца. Након Службе Господин Епископ осветио је звона за нову цркву у Копљарима.

У манастирској трпезарији богословски нас је оплеменио отац Иван Теодосић из Венчана својим рефератом на тему: „Добро завештање сачувај Духом Светим, који обитава у нама" (2. тим. 1,14). После прочитаног рада вођена је дискусија у којој су учествовали сви присутни клирици, а наш љубљени Архијереј поучивши нас и указавши на пропусте у коментарима посаветовао нас је да се овако плодни разговори чешће организују и одржавају. Скромном великопосном манастирском трпезом окончан је овај красни скуп, а ми, духовно укрепљени архијерејким поукама и радошћу испуњени, разишли смо се разносећи очински благослов нашег доброг Епископа својим парохијанима.

Венчачки манастир у великој благодарности Богу што је по први пут у новијој својој историји доживео овакво свештено сабрање остаје да свету сведочи Васкрслог Васкрситеља, Христа Господа и да се нада да ће и у будуће моћи под окриље Светих Арханђела примати браћу нашу и саслужитеље у Светој Чаши, еда би братија свагда имала у њима бесмртне молитвенике и укрепитеље.

Извор: Епархија шумадијска - Сава (Богдановић), синђел Игуман манастира Светих Арханђела под Венчацем