Света архијерејска Литургија у Блектауну

Света архијерејска Литургија у Блектауну
Света архијерејска Литургија у Блектауну
Света архијерејска Литургија у Блектауну
Света архијерејска Литургија у Блектауну

Преосвештени Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан служио је 25. марта 2018. године, у недељу глувну Великог поста, свету Литургију у храму Светог Николе у Блектауну.

Саслуживали су парох блектаунски протонамесник Немања Мрђеновић и протођакон Петар Мракић. У олтару су поред парохијских помоћника и чтечева прислуживали и чтеци других парохија који су недавно учествовали на семинару за црквенослужитеље одржаном у манастиру Светог Саве код Канбере. Њихови вешти покрети и милозвучно појање гђе Дарије Галић и блектаунских појаца допринели су посебној узвишености евхаристијског сабрања.

Владика је поучио сабрани народ о житију Свете Марије Египћанке којој је дан био посвећен, нагласивши значај светих тајни исповести и покајања. -Само кроз нашу активну борбу против искушења и плевљење баште наше душе можемо се приближити смирењу на које нас Христос позива, истакао је Епископ.

После Литургије отац Немања је позвао сабране на трпезу љубави која се у Блектауну послужује сваке недеље на један помало неуобичајен начин; наиме сваке недеље једна од породица из блектаунске парохије припрема ручак за целу заједницу и на тај начин не само да вера са речи прелази у дела него се и развија дух заједнице у којој сви једни другима служе. Ове недеље част да угосте браћу и сестре али и свог Архијереја припала је породици Драгељевић. У пријатној братској атмосфери народ је поделио трпезу љубави и искористио прилику да приђе свом Архијереју за благослов и духовни савет.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска