Света Архијерејска Литургија у Братунцу

Владика зворничко-тузлански Господин Василије служио је на празник Изношења Часног Крста-свети мученици Макавеји, Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Братунцу.

Преосвећеном Владики саслуживали су протојереји Љубиша Вујичић и Небојша Миловановић, протонамјесници Ненад Ђурић и Жељко Теофиловић и протођакон Жарко Мијатовић.

На Светој Литургији Владика Василије рукоположио је у чин ђакона дипломираног теолога Дејана Перића из Бобетиног брда.

„У вријеме прије доласка Христа Спаситеља живио је један праведник, свештеник Елеазар и једна добра и честита мајка Соломонија са седам синова својих званих Макавеји. Најгоре муке су претрпили и свештеник Елеазар и седам браће Макавеја и то пред очима њихове мајке Соломоније. Ова честита жена и сама пострада са својим синовима за вјеру у Бога. Браћо и сестре, сам Христос Господ је рекао да ће доћи вријеме када ће многи лагати на хришћане, када ће многи ради Њега оптуживати хришћане, чинити им неправду и зло. Свеблаги Господ још каже: „Не бој се мало стадо, јер Ја побиједих свијет. Само вјеруј и спашћеш се". Вјера, нада и љубав су стубови на које се ослањамо у животима нашим. Љубав наша мора бити не лицемјерна, искрена и без икаквог материјалног повода. Прави хришћанин благодаран је брату своме и ако му никада ништа не подари. Прави хришћанин је благодаран Богу своме што је жив, што је још увијек у вјери праотаца својих", истакао је Владика Василије и додао:"Простори на којима се налазите света су земља Немањића. Погледајте само колико темеља манастира проналазимо који показују да су ови простори били славни простори српскога народа и још славније сребреничко-зворничке митрополије. Радујте се због тога браћо и сестре и молим вас, због предака ваших славних, а посебно оних који животе своје дадоше за све нас, не напуштајте своја вијековна огњишта. Бог је наша сила и утврђење и молимо Бога да нам опрости сагријешења, да нам подари вјере, трпљења и љубави јер само тако можемо сигурно корачати у боље сутра. Са данашњим празник Изношења Часног Крста запјевајмо једним срцем: Крст је сила и знамење, крст је спасење. Нека је слава, распетом на Крсту Часном, Господу нашем који васкрсе трећег дана, у све вијекове вијекова.Амин".

Извор: Епархија зворничко-тузланска