Света Архијерејска Литургија у Пелагићеву

Владика зворничко-тузлански Господин Василије служио је на празник преподобног Сисоја Великог Свету Архијерејску Литургију у храму светог пророка Илије у Пелагићеву.

Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намјесник брчански протојереј-ставрофор Славко Максимовић, протонамјесник МИодраг Каиновић и протођакон Славољуб Милошевић.

„Преподобни Сисоје Велики један је од многобројних миомирисних цвјетова у башти Господњој. Родом из Мисира, овај светитељ је по смрти свога учитеља светог Антонија отишао у пустињу гдје се подвигом и молитвом уздигао до небеских висина. Многи болесни су му долазили и молили да умоли Господа и да их снагом своје молитве исцјели.Дубокоумна је његова поука у којој каже да"када се неко извјежба да признаје свакога човјека бољим од себе, да тиме задобија врлину смирености" . Браћо и сестре, то је могао рећи само онај који је животом својим и дјелима својим свједочио Христове заповијести", истакао је Владика Василије и додао:"Мајка која свијесно убије дијете у утроби својој, убија анђела који ће у судњи дан изаћи пред њене очи и завапити:Мајко, мајко зашто си ме убила? Зашто ми ниси дозволила да осјетим радост живота играјући се са осталом дјецом?"

Извор: Епархија зворничко-тузланска