Света Архијерејска Литургија у Пиперцима (Материце)

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је на празник светих мученика Тирса, Левкија, Филимона, Аполонија и других са њима (Материце), Свету Архијерејску Литургију у храму свете Петке у Пиперцима.

Преосвећеном Владики саслуживали су архијерејски намјесник брчански протојереј-ставрофор Славко Максимовић, протонамјесник Стокан Видовић и протођакон Славољуб Милошевић.

„Многи се данас Богу обраћају само у невољама. Исти ти, када им Господ услиши молитве, заборављају да се захвале Оцу нашем небеском. Богу морамо благодарни бити што ходамо по земљи, браћо и сестре. Попут апостола Петра морамо вапити:"Господе помози моме невјерју". Данас празнујемо празник Материца и овом приликом желим нашим мајкама да им узор у животу буде Пресвета Богородица. Много је данас жена које каљају честити лик српске мајке. Погледајмо само колико се абортуса врши данас и нека знају такве да ће им у самртном часу пред лице изаћи лик дјетета које су убиле и завапити:"Мајко, зашто си ме убила"? Православних Срба је све мање и мање! Један од разлога је пораст смртности коме доприноси гријех чедоморства. Колико је данас мајки које плачу и вапију јер поред рођене дјеце остају самохране и остављене? Оне су усамљене и заборављене и у тој усамљености и умру. Срце ми се цијепа када погледам гробове који су напуштени, неочишћени и зарасли у коров. Размислимо добро, браћо и сестре, гдје смо?",истакао је Владика Василије и додао:"У Хрватској стварају некакву хрватску православну цркву, одричу се своје крви, свога сјемена и племена српског и примају нешто што наше никада није било. Код нас на просторима Босне и Херцеговине, као и у Црној Гори, поједини хоће да стварају некакву босанску православну цркву и црногорску цркву. Ви сте на просторима Брчко дисктрикта чули да вам је упућено некакво писмо од губернатора Брчко дистрикта, да се изјасните за нови предмет у школи. У ствари, то је најпокваренији начин да би се вјеронаука избацила из школе. За такве ствари отиђите до свога свештеника и упитајте:"Оче шта је ово?" Говоре нам да ми са Балкана треба да уђемо у Европу а Балкан је био центар када су многи били дивље хорде. На дворовима српским јело се виљушкама и ножевима када многи нису знали шта је то?! Браћо и сестре, чувајмо се разних секти, те куге и губе која напада наш народ! Збијајмо своје духовно-националне редове, не да бисмо нападали друге, него да бисмо бранили себе од нас самих јер у нашим редовима има много издајица. Желим свима нама да дан Рођења Господа нашег Исуса Христа дочекамо у радости и весељу и да заједно са анђелима изнад Витлејемске пећине запјевамо: „Слава нека је Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља". Вама мајке нека је срећан празник и нека Господ помогне да своју дјецу васпитавате у истинама наше прађедовске вјере".

Након Литургије Владика је крстио кћерку мјесног свештеника Данијела Пецића.

Извор: Епархија зворничко-тузланска