Света Архијерејска Литургија у селу Кремена

Света Архијерејска Литургија у селу Кремена
Света Архијерејска Литургија у селу Кремена
Света Архијерејска Литургија у селу Кремена
Света Архијерејска Литургија у селу Кремена

У прелијепом приморском далматинском селу Кремена налази се црква Светог Спиридона Чудотворца. Овај велики Кипарски, Крфски, Тримитунски светитељ и ове године окупио је вјернике из наше парохије на прославу своје храмовне славе. Ове године имали смо велику радост и благослов јер нам је после много година Свету архијерејску Литургију служио епископ Атанасије, уз саслужење јеромонаха Виталија из манастрира Градац, свештеника Зорана Илића и Немање Лукете из Невесиња, пароха Метковачког Бориса Чоловића и јерођакона Порфирија из ман. Тврдоша.

Владика је како само он то зна, на лијеп и необичан начин, својом Богонадахнутом бесједом и анегдотама везаним за цркву и светитеља кога прослављамо укријепио, охрабрио и учврстио присутни народ у нашој православној вјери.  Да ова слава постаје све већа и познатија показао је народ који се окупио из других мјеста наше Епархије, Дубровника, Требиња, Љубиња, Чапљине...

Три дјевојке из Љубињске фолклорне групе учиниле су овај празник још љепшим, јер су својим лијепим гласовима појале у цркви, а затим и у парохијском дому.

Као и увијек послије Свете Литургије и литије око храма, преломљен је славски колач, а након тога освећена је новонаправљена капела у близини храма. Овогодишњем куму Перу Кадијевићу захвалили су владика и парох и најавили кума Бошка Кадијевића за следећу годину. Присутне госте поздравила су и дјеца из наше парохије својим рецитацијама и химном Св. Спиридону.

Славље је настављено у парохијском дому трпезом љубави коју су спремили мјештани из овог села.  Заједно са чланицама фолклорне групе пјевали су сви присутни, а Владика нам је прије одласка испричао  још неколико  лијепих анегдота, које су остале у сјећању присутних.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка