Света архијерејска Литургија у Зворнику

Света архијерејска Литургија у Зворнику
Света архијерејска Литургија у Зворнику
Света архијерејска Литургија у Зворнику
Света архијерејска Литургија у Зворнику

Владика зворничко-тузлански Василије служио је на празник светог патријарха цариградског Тарасија свету архијерејску Литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Зворнику.

Прије свете Лутургије Владика је освештао трон Свете Петке у који је положена риза Свете Петке коју су у зворнички храм из Јашија донијеле чланице Кола српских сестара „Царица Милица“ из Зворника.

Светом Литургијом служеном у присуству великог броја вијерника обиљежено је 780 година Митрополије зворничке и 190 година храма Рођења Светог Јована Крститеља.

„Дијелио је народ са својом Црквом и Црква са својим народом судбину народа, што и данас чинимо. Молимо се једни за друге да имамо снагу вјере као најтврђу стијену, јер вјера је та која нас одржава и која нас упућује на наду и помоћ Божију,“ истакао је Владика Василије и додао:  „Вјера, нада и љубав су три симбола хришћанског живљења на овоме свијету, и ниједан од та три се не може издвојити. Са њима ми побјеђујемо сва зла на која наилазимо на овоме свијету.“

Његово Преосвештенство је одликовао златним владичанским граматама јереја Милоша Зекановића и господу Зорана Стевановића, Данијела Драгичевића, Саву Ерића и Јакова Галића. Владичанским граматама одликовани су г. Иван Јокић, г. Лука и гђа Бранка Јовановић и г. Зоран Тришић. Правом ношења црвеног појаса владика Василије је одликовао ђакона Марка Данојловића.

У вечерњим часовима у Дому омладине у Зворнику одржана је промоција ДВД-а „Молитве на језеру“ нашег познатог музичара Асима Сарвана.

Извор: Епархија зворничко-тузланска