Света Литургија и крштења штићеника

Света Литургија и крштења штићеника
Света Литургија и крштења штићеника
Света Литургија и крштења штићеника
Света Литургија и крштења штићеника

Свети оци говорили су да нам се ничега, осим греха, не треба плашити. Борба са собом, грехом у себи и искушењима непрестана је. Али, када имамо вере, молимо се, постимо, кајемо и сагрешења исповедамо те се са Господом у Светој тајни причешћа сједињујемо, у борби за спасење можемо победити, беседио је свештеник Дејан Трипковић, духовник Казнено-поправног завода на Светој Литургији, коју је на празник Светог Нектарија Егинског служио у капели Светог Саве, уз саслуживање ђакона Дарка Ђурђевића и појање вероучитеља Драгана Станојевића.

Духовни живот штићеника ове установе константно напредује. Од првог дана лепо прихваћен, о. Дејан Трипковић, уз богослужења, приређује духовне трибине, посете светињама и својим проповедима храбри и теши младиће како би се, у вери оснажени, врлински вратили животу по изласку на слободу. Благодатни плод његове мисије јесу стална причешћа, а на празник егинског чудотворца радост примања Свете тајне крштења поделили су штићеници Александар и Никола.

- Највећи међ' "од жене рођенима", Свети Јован Претеча и Крститељ Господњи позива нас да се покајемо јер се приближи Царство небеско. Тај позив и данас снажно одјекује. Јер, не знамо час у ком ће Господ други пут доћи. Крштење је ново рођење. Тим чином, у Христа се облачимо, како певамо на Светим Литургијама, и постајемо нови људи. Благодат крштења чувамо и умножавамо живећи хришћански, по узору на Јеванђеље Христово и житија светих Божјих људи - поручио је свештеник Дејан Трипковић на литургијском сабрању у капели Светог Саве КПЗ- а Ваљево.

Светој тајни причешћа, поред новокрштених, приступило је још неколико штићеника, а духовник Трипковић све је даривао књигом "Нема лепше вере од хришћанске" Митрополита Амфилохија (Радовића) и Епископа Данила (Крстића). У празничном сабрању учествовао је и васпитач Предраг Томић.

Извор: Епархија ваљевска