Света Литургија у Лишанима Тињским

Света Литургија у Лишанима Тињским
Света Литургија у Лишанима Тињским
Света Литургија у Лишанима Тињским
Света Литургија у Лишанима Тињским

На празник силаска Светог Духа на апостоле, 16. јуна 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију у Лишанима Тињским. У данашњем Јеванђељу могли смо чути како нам Господ говори да ће послати Духа Утешитеља када се буде узнео на небо. 

„Када се Господ вазнео обећао је да ће доћи Дух Истине, онај који ће нас окупити, који ће нас сабирати исто онако као што смо чули данас у апостолу да се каже да је на дан Педесетнице, када су апостоли били окупљени у Јерусалиму, чуо се хук велики и сишао је Дух Свети у виду огњених језика на њих. Тада су апостоли проговорили разне језике, а сви људи који су слушали њихову проповед могли су да их разумеју иако нису сви говорили језик којима су се служили апостоли. Они су тако испунили речи Господње, које смо такође могли чути из Јеванђеља, да иду и да науче све народе, учећи их у име Оца, Сина и Светога Духа“, рекао је Епископ далматински и додао да смо сви позвани да живимо хришћански и да сви будемо усиновљени тј. да постанемо удови једног Тела благодаћу Духа Светога. Он је нагласио да то можемо постићи само учешћем у црквеном животу и светим тајнама, тако што ћемо да поштујемо црквене заповести, да долазимо у цркву, да постимо, причешћујемо се и окупљамо се око наших светих храмова, што је посебно важно за нас у Далмацији.

„Јако ми је драго да смо се окупили у овако великом броју и да нас је Дух Свети управо окупио данас овде, као што окупља многе и кроз то нам пружа утеху, јер гледамо једни друге лицем к лицу, а то нам је на неки начин и праслика онога што ћемо гледати у Царству небеском и чему треба да тежимо. Можемо се спасити само једни кроз друге, а то подразумева да ћемо се бринути једни о другима, посебно о онима који су унижени, повређени и које нико не обилази, а тога, нажалост, ми овде по Далмацији имамо. Не смемо да се стидимо једни дргугих, већ треба да се радујемо и да волимо једни друге и да кроз то будемо истински ученици Господњи, јер ће нас само по тој љубави познати да смо ученици Његови“, поручио је Епископ Никодим.

Извор: Епархија далматинска