Света Петка прослављена у селу Дрсник код Клине

На дан када Српска Православна Црква слави преподобну Параскеву, у народу познатију као Свету Петку, обрели смо се у селу Дрсник код Клине. Некада је ово српско село бројало 120 српских домаћинстава, са око 650 чланова. Становници су већином били млади: деца и студенти. Село је живело, било је богато, сви су радили имања,  држали стоку. Правиле се свадбе, игранке... ал све је то како нам рече један од мештана, Миливоје Рибаћ, ,,нестало као мехур 1999. године,,. Становништво се иселило, пред налетом  неке нове силе која је завладала Косметом.

Куће су попаљене, уништене, а како је село изгледало после свега сазнали су они који су се ту вратили после пет година и започели нови живот. Изграђено је 55 кућа, а толико је кућа пре припадало само једном родству - Рибаћима. Повратнике је у центру села сачекала, још увек цела, несрушена црква Св. Петке. А да су рушитељи и њу покушали да униште видело се по испуцалим зидовима, нагорелим гредама и скроз уништеном  иконостасу.

Они су је палили и минирали, ал Света Петка се није дала - прича нам Злата Рибаћ, старица из села и наставља: -Са улице су багерима кренули на звонару крај цркве како би звонара пала на цркву, али стубови који су  држали звонару су се чудом Св. Петке, сва четири утнули један уз други и нису се дали срушити. Рушитељи су уништили све около, а црква је, давала неки чудан сјај и ипак се одржала.

Црква је остала да сведочи својом старином, и још само неким обрисом старих фресака,на којима су остали трагови злочиначке руке, натписи ,,УЋК,, и изгребана лица светитеља.  Фреске су пре доласка цркверушитеља покривале 85% зидова, а настале су крајем 16. и почетком 17.  века када је црква обновљена и када су на подручју Пећке Патријаршије делали сеоски мајстори.

Црква је и дан данас ту у центру овог сада малог села  у којем битише само пар десетина становника и то углавном старијих.  Окупе се повремено још неки који су ту живели, преко лета дођу, али дођу и на празник Св. Петке. Тако је било и ове године. Из Ћуприје је са својом супругом и децом допутовао Славиша Рибаћ како би принео славски колач који су прошле године у славу Свете Петке примили његови родитељи.

Литургија је била свечана, а служио је парох клински јереј Слободан Трајковић, уз појање старе монахиње из манастира Будисавци и монаха Харитона из манастира Зочиште. Освећена је света водица и резан славски колач. Од овогодишњег домаћина Славише Рибаћа  део колача као залог за наредну годину узео је Михајло Чекрлић. Отац Слободан је честитао славу мештанима подсетивши да је Света Петка заштитница овога села и околине, али да је заштитница и целог српског народа у којем је веома развијен култ ове светитељке.

После Литургије испред цркве је подељена нафора, па су сви свратили у црквену салу где је домаћин припремио ручак за све. За трпезом љубави су се окупили сви, а после молитве чула се и здравица најстаријег становника Дрсника, 85-огодишњег Милутина Чекрлића. Он је пожелео да се ,,опет врате сви Дрсничани, да будемо здрави и слободни и надајмо се да ћемо опет живети као пре рата, а уз помоћ Свете Петке, како старина рече, све је могуће. Ми смо Христови, и Христос је уз нас и Мајка Божја".

Оливера Радић