Света Петка - слава Цркве у Виноградима

Још једна од светиња које су никле у Шумадијској епархији првенствено aрхипастирским старањем Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, јесте храм Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Храм подигнут на величанственом месту са којег се пружа тајанствен и предиван поглед на некадашњу српску престоницу, не само да никога не оставља равнодушним својом архитектонском лепотом и једноставноћу која се назире из далека, него нам сведочи о времену у којем нам се по ко зна који пут Бог јавља у историји, у лику Својих Светитеља. И овогодишњи литургијски догађај није ништа друго него пројава чудесне Божије милости и љубави на ову парохијску заједницу, која је за кратко време трудом и залагањем свог свештенства окупила велики број људи, укључивши их у литургијски живот Цркве.

Свечана Архијерејска Литургија коју је предводио Првојерарх шумадијски заједно са свештенством крагујевачког намесништва уз учешће великог броја верног народа сабраног око свог епископа који је "камен непомериви" у Литургији која јесте једини сигурни знак непрестанога спасоноснога заједничарења са Богом и ближњима. Ово заједничарење у несебичној љубави у Христу једних са другима и са Светима јесте циљ по себи а не постизање било ког другог циља. Зато што пунота Христова обитава у Евхаристији која по себи јесте највише и једино средиште испуњења живота, љубави и јединства "где је Христос тамо је Саборна Црква" (Игн. Смир.8, 2).

У својој беседи на данашње еванђелско зачало протојереј-ставрофор др Зоран Крстић нам указује да је светост први циљ нашега живота. И сви други добри циљеви нашега живота биће остварени у својој пуноћи само ако је светост први циљ нашег живота. Црква је дар светога живота, али тај живот није живот Цркве, већ живот Христов у нама,наш живот у Њему, који означава искупљени, обновљени, преображени однос између Бога и Његове творевине. Христос је дошао као "светлост која просвећује свакога човека који долази на свет." Палећи срца наша тим небеским огњем ми постајемо хришћани. Људи су хришћани-свети тек ако својим животом светле међу људима тј. Светлошћу Христове љубави, еванђелске истине и правде.

Да је највећа тајна Божије љубави према човеку која се открива у божанственом Причешћу,храни вечнога живота(у којој синови и кћери људске постају деца Божја) потврдио је и велики број благочестивог народа који се данас причестио.

После Свете Литургије уприличена је трпеза љубави чији домаћин је био са благословом нашега Владике г. Спасоје Богосављевић са својом породицом.

Извор: Епархија шумадијска - јереј Мирољуб Миладиновић