Света Петка - слава парохије у Причевићу

Света Петка - слава парохије у Причевићу
Света Петка - слава парохије у Причевићу
Света Петка - слава парохије у Причевићу
Света Петка - слава парохије у Причевићу

У част празника Свете Петке, 27/14. октобра лета Господњег 2017., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин служио је свету архијерејску Литургију уз саслуживање свештенства подгорског намесништва у парохијском храму Свете Петке у Причевићу.

Честитајући славу окупљеним верницима, Епископ ваљевски г. Милутин је подсетио на значај Свете Петке за српски род -Ова предивна светитељка била је српског порекла и одрекла се овоземаљског живота, посветивши цео свој живот Христу и Цркви Његовој. У пустињи Јорданској постом, молитвом и великим подвигом удостојила се вечне славе, а затим се преселила у Царство Божје да буде велики молитвеник нашега народа пред престолом Свевишњега.  На данашњи дан је молимо да узме наш народ под своје окриље у овим тешким временима и да окрепи наше духовне моћи.

Поучавајући присутне вернике епископ Милутин истакао је важност васпитања деце у православној вери: -Деца ће из ове учионице, која се Црква зове, понети све што је лепо. Овде неће научити да мрзе друге народе, нације, религије, него ће научити да воле цео свет. Како каже Христос, а потврђује Свети Николај - Волимо и непријатеље своје…

На крају обраћања верницима, а посебно малишанима којих је било у великом броју, епископ Милутин је истакао важност пете Божје заповести:  -Поштуј оца свога и матер своју да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.

Славско расположење настављено је после свете Литургије у порти храма, где је приређена трпеза љубави. Надлежни парох јереј Радомир Вићентијевић заблагодарио је владики Милутину на посети и поукама које је упутио верном народу и дао обећање да ће часно обављати своју парохијску дужност као и до сада.

Извор: Епархија ваљвеска