Света Петка – васељенска слушкиња Божија

Дајбабе Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је 27. октобра 2008. године Свету службу Божију у манастиру Дајбабе код Подгорице. Подсећајући на овоземаљско житије Свете Параскеве, у народу познатије као Света Петка, Владика је говорио и о њеном небеском животу. «Она је својим Светим моштима освештала многе народе, почевши од православног бугарског народа. Њене мошти су стигле и до Цариграда, новога Рима, а одатле су те Свете мошти у тешким и тегобним временима страдања нашег српског народа доспјеле и до нашег престоног Београда», рекао је Митрополит.

«И тамо гдје су оне почивале дуже времена, код цркве Ружице на Калемегдану, данас су се сабрале хиљаде и хиљаде православних вјерника да цјеливају мјесто гдје су њене Свете мошти почивале и да на том мјесту и они приме од Господа дарове Духа Светога», подсетио је Владика Амфилохије. «Њене мошти одатле су пренијете у Румунију, у град Јаши, гдје се стољећима око њених облагодаћених земних остатака окупљају стотине хиљада православних. Она је за свога живота примила Духа Светога, поставши васељенска слушкиња Божја. Тако то бива са онима који заиста понесу Крст Божји и који иду за Њим и који постану једно са живим Господом», закључио је Митрополит црногорско-приморски.

Током Свете службе Митрополит је миропомазао новокрштене слуге Божје Емилију. Ђованија и Марију, да би Ђовани и Марија који су рођени Италијани, након примања вјере отаца Цркве Божије примили и вијенце вјенчања славом и чашћу Божанске истине.

Извор: Митрополија црногорско-приморска