Света Софија: Председник Трамп примио првославног Архиепископа

Амерички председник Доналд Трумп поздравио је америчког Архиепископа Елпидофора (Ламбриниадиса) у Белој кући и инормисан је из прве руке о забринутости Православне цркве у вези са претварањем Свете Софије у џамију. „Изразио сам председнику Трампу дубоку забринутост због поновног претварања Свете Софије у џамију, као и сталну бригу по питању  безбедности Васељенске патријаршије и слободе вероисповести", твитовао је грчки православни Архиепископ после 15-минутног састанка у четвртак увече (по локалном времену) у Вашингтону.

Према порталу Orthodox Times (петак), председник САД  Трамп је изразио велико незадовољство због одлуке турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Трамп је такође изразио забринутост око заштите људских права, а посебно религијске слободе немујслиманских  мањина у Турској.

Пре него што се срео са председником Трампом, Бисокопреосвећени Елпидофор је разговарао и са потпредседником САД Мајком Пенсом. Сједињене Државе су одлучно стале на страну Грчке православне цркве тражећи да Света Софија остане извор надахнућа и размишљања за све вероисповести и религије, забележио је потпредседник Пенс на твитеру.

Света Софија у Цариградуовог ће у петак 24. јула 2020. званично поново постати џамија. У присуству турског председника Ердогана, око 2.000 људи жели тамо обавити исламске молитве у петак, први пут после 86 година. Ердоган је од четвртка прегледао припремне радове, према извештајима агенција, и присуствовао откривању  таблице на улазу на којој пише „Велика џамија Аја Софија".

Председник високе турске верске установе Дијанета Али Ербас такође је најавио постављење  тројице имама у Ајасофија џамију. Међу њима је и имам царигрдске Јени џамије Ферух Мустуер. Породица овог муслиманског свештеног лица, који је рођен у Турској, потиче из Босне.  Према интернетском порталу Havadis.aт, Мустуер је радио и у Аустрији од 2006. до 2010. године.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)