Свети Андреј Апостол у Букурешту

Свети Андреј Апостол у Букурешту
Свети Андреј Апостол у Букурешту
Свети Андреј Апостол у Букурешту
Свети Андреј Апостол у Букурешту

 

Свету главу Светог Апостола Андреја Апостола, заштитника Румуније, донела је овог јутра из Патраса, Грчка, у Букурешт делегација Грчке Православне Цркве коју је предводио Његово Високопреосвештенство Митрополит патраски г. Хризостом. 

Како извештава телевизија Тринитас, овог јутра је делегација коју предводи Његово Високопреосвештенство Митрополит патраски г. Хризостом, донела је са собом Свете мошти из Грчке, и дочекана је у званичној сали међународног аеродрома Хенри Коанда. 

Делегати Његове Светости Патријарха Данијела на овој церемонији су били: Његово Високопреосвештенство Митрополит олтенски Иринеј, заједно са Његовим Високопреосвештенством Митрополитом Нифоном, Архиепископом тарговиштим и Патријарховим егзархом и Његовом Преосвештенством Кипријаном Кампинеанулом, Епископом замеником Патријарха.

On this occasion, a press conference was held. The opening speech emphasised the special significance of bringing the relics of the Protector of Romania.

Мошти Светога Апостола Андреја остаће у престоници Румуније до 28. октобра.

Делегација из Патраса, заједно са делегацијом Румунске Православне Цркве, која је дочекала свете мошти на међународном аеродрому "Хенри Коанда" донеле су мошти Светога Апостола Андреја на место где се гради будућа Саборна црква Народног Спасења. Овде су се сусрели са Његовом Светошћу Патријархом Данијелом, заједно са групом епископа и стотинама свештеника и верника. Потом су започели литију заједно са Светог главом Светог Андреја и са иконом Мајке Божије - Подромите са Свете Горе, око места будуће Патријаршијске катедрале. 

Када су стигли до олтара Саборне цркве Народног Спасења, Његово Блаженство Патријарх Данијел је изговорио молитву за благослов грађевинских радова.

Црква посвећена Васкрсењу Господњем, икони Мајке Божије - Подромите и Светом Јовану Златоустом саграђена је за само три месеца.
 

Извор: Румунска патријаршија