Свети Архијерејски Синод Руске Цркве

Свети Архијерејски Синод Руске Цркве
Свети Архијерејски Синод Руске Цркве
Свети Архијерејски Синод Руске Цркве
Свети Архијерејски Синод Руске Цркве

Дана 21. октобра 2016. године у сали Свештеног Синода Патријаршије и Синодалне резиденције у Даниловском манастиру у Москви, под председавањем Свјатејшег Патријарха московског и све Русије г. Кирила, отпочело је редовно заседање Свештеног Синода Руске Православен Цркве.

На отварању је Свјатејши Патријарх поздравио чланове Синода и истакао да ће Синод разматрати велики број важних питања која се тичу живота Цркве. Напоменуо је да ће се размишљати и отварању нових епархија и избору нових архијереја. -Све Вас позивам да на овом заседању учествујете са пуном одговорношћу за значајна питања наше Цркве, казао је Свјатејши.

Стални чланови Свештеног Синода су Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, Митрополит крутицки и коломенски Јувеналије, Митрополит кишиневски и све Молдавије Владимир, Митрополит астанајски и казахстански Александар, Митрополит ташкентски и узбекистански Викентије, Митрополит петроградски и ладошки Варсонуфије, Митрополит мински и заславски Павле - Патријаршаки егзарх све Белорусије, Митрополит волоколамски Иларион.

На учешће у зимском заседању (септембар-фебруар) позвани су Митрополит черновички и буковински Мелетије, Митрополит пензенски и нежнеломовски Серафим, Архиепископ сурошки Јелисеј, Епископ салехардски и новоуренгојски Николај, Епископ душанбински и таџикстански Питирим.

Према: Московска Патријаршија, Информативна служба СПЦ