Свети цар Урош - ктитор манастира Свете Тројице у Сасама

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је на празник светог цара Уроша Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Сасама. Након Литургије служен је парастос блаженопочившем Патријарху Павлу а потом је преломљен славски колач чиме је овај манастир прославио свога ктитора светог цара Уроша.

„Свети Урош, син цара Душана, нашао се у веома тешкој ситуацији након смрти свога оца јер се српско царство распадало. Неслога и жеља за осамостаљивањем и богаћењем разних великаша полако је разарала српско царство.

Урош, кротак и побожан, није силом владао државом и његова љубав према Богу и ближњима крунисала се у мученичком страдању његовом. Пострадао је у својој 31. живота а његове мошти налазе се у Саборној цркви у Београду. Ако погледамо историју српске цркве и народа, можемо увидјети да су моменти неслоге доносили велике несреће српском народу. То су били и моменти богоотпадништва појединаца који су разарали Богом благословене српске државе. Сва историја наша подсјећа нас на то какви треба да будемо. Она је огледало наше како бисмо могли увидјети да ли се налазимо на Христовом путу или не? Свако од нас прије или касније запита себе: „Ко сам ја? Какав сам ја?", истакао је Владика Василије и додао:" Човјек ходајући на земљи може да буде свет ако са светима разговара шапатом молитве. И када ради у пољу и када чекићем и сјекиром удара у мислима може да се моли:"Господе Исусе Христе помилуј ме грешног".

Ипак потпуност својој молитви он даје причешћујући се са Свесветим Богом. Честитам куму на кумовању овог значајног празника наше Свете Цркве. Нека теби и твојима Господ, молитвама светог цара Уроша, подари сваколика добра. Вама љубљени народе, хвала што сте по оваквом невремену дошли у ову светињу Српске Православне Цркве Епархије зворничко-тузланске, коју обнављамо, да заједнички заблагодаримо Богу за све, окупљени око Њега самога у Светој Тајни Причешћа.

Нека вас све благослови Свемогући Бог, молитвама светог цара Уроша, Отац, Син и Дух Свети, Свесвета и Животворна Тројица у све вијекове. Амин".

Извор: Епархија зворничко-тузланска