Свети чин у Жупском манастиру

Свети чин у Жупском манастиру
Свети чин у Жупском манастиру
Свети чин у Жупском манастиру
Свети чин у Жупском манастиру

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Побусани понедјељак 13. маја 2013, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Луке у Жупи никшићкој. Током Литургије замонашене су три искушенице ове Свете обитељи.

Преосвећеном Епископу је саслуживало бројно свештенство и монаштво Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке и других епархија наше Свете Цркве.

Вјерном народу, свештенству и монаштву сабраном у Светом богослужењу бесједио је Владика Јоаникије. Подсјетивши на ријечи које је Господ упутио ученицима својим „Ви сте со земљи“ Владика је казао да те ријечи представљају велики призив и велики задатак за све хришћане.

“У овој ријечи Господњој, драга браћо и сестре, имамо велику поуку, а нарочито монаси и монахиње имају велику поуку. Уколико су хришћани со земљи, а јесу и треба да буду, онда се ове ријечи, прије свега, односе на њих. А шта би била та со, браћо и сестре? Со чува од пропадљивости, а истовремено со даје укус, ипак духовна со, о којој је овдје ријеч, су молитве, покајање, труд, сузе, осуђивање себе, а налажење оправдања, разумијевања и снисхођења за слабости ближњих“.

“Со је способност да уочавамо своје гријехе, а уочавајући сопствене гријехе да будемо способни да своје очи све више одвраћамо од гријехова наших ближњих. Довољно је да се молимо Богу за опроштај својих гријехова и да се кајемо, то ће, сигурно, пробудити савјест код наших ближњих, уколико су грешни, јер свијет хоће примјер, људи хоће примјер“, истакао је Његово Преосвештенство и додао:

“Господ је, истовремено, рекао “Ви сте свјетлост свијету“, а свјетлост не мора да говори ништа, она сама дјелује, сама показује као и со што је невидљива, али она дјелује изнутра. Овдје се, наравно, мисли на духовну свјетлост и духовну со, коју представљају монаси и монахиње. А и сви хришћани, да не заборавимо то, призвани су да сабирају и да умножавају. Када је Господ говорио ове ријечи Он је дао могућност и хришћанима да сачувају со и да умножавају свјетлост, јер је та свјетлост од Њега“.

Током Литургије Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије замонашио је три искушенице Свете обитељи Жупског манастира, које су добиле монашка имена Михаила, Гаврила и Георгија.

“Нека буде благословено ово данашње сабрање и овај свети узвишени чин, јер су се наше сестре Георгија, Михаила и Гаврила придружиле лику Светих подвижника. Сестра Георгија понијела је име по Светом Великомученику Георгију, да се и она сама подсјећа, а и да нас подсјећа, да се вјера свједочи животом, да се вјера свједочи ријечима, дјелима, али и крвљу и смрћу. Она се тако потврђује, као што је Господ Исус Христос Своју љубав према роду људском потврдио Својом крвљу, Својом жртвом тако је дао и нама, који идемо путем Његовим да имамо ту благодат. Истина, та благодат припада само изабранима да, силом Његовом, јакошћу Његовом, снагом Његовом, можемо свједочити вјеру до крви и до смрти“.

“А сестре Михаила и Гаврила добиле су имена по чиноначалницима војске небеске, да и себе и нас, увијек, подсјећају да је монашки чин призив на достизање анђелског живота. Нека им Свети Георгије и Свети чиноначалници Михаило и Гаврило буду увијек на помоћи да би могле носити свој крст, да би могле свједочити вјеру и да буду примјер правог, истинског монашког живота, а то је, заправо, по благодати и милости Божијој, свјетлост свијету и со земљи“, закључио је на крају бесједе Владика Јоаникије.

Послије Свете Литургије одржан је Сабор женског монаштва Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке. У пригодном програму, уприличеном у порти манастира Светог Луке, наступило је КУД “Жупа“ и појац Лука Цицмил.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка