Свети деспот Стефан прослављен у Београду

1. августа 2009. године у храму Светог Апостола Марка Светом Архијерејском Литургијом молитвено је прослављен Свети деспот Стефан Лазаревић, обновитељ и заштитник града Београда. У име Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, а са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха Српског Г. Павла.

Један од олтара у цркви Светог Марка посвећен је овом великом српском светитељу па је тим поводом после свете литургије Преосвећени владика са свештенством пресекао славски колач.У својој архијерејској беседи Преосвећени владика је изразио уверење да је Свети деспот Стефан Лазаревић настављач дела свога оца Светог цара Лазара и да је као личност један од најдостојнијих представника српског народа. Он је најкомплетнија личност у нашем народу после Светог Саве. Он је најобразованији у духовним наукама, најобразованији је у световним наукама, он је највећи дипломата, он је најхрабрији војсковођа, његова десница је најјача, Стефан је први осветио пораз на Косову победивши Турке код Грачанице 1403. године. У време великих страдања и безнађа, таме и беспућа, Стефан је успео да разведри небо над Србијом, да пронађе пут, да утеши, да охрабри, да заштити, и да оснажи Србију, истакао је Владика.

Свети Стефан Лазаревић, закљичио је Владика, јесте доказ да је сила васкресења Христовога као сила живота заиста присутна у српском народу и да та сила увек може да нас васкрсне, како у Београду тако и на Косову и Метохији и на сваком другом месту где Срби православни живе.