Свети јеванђелист Лука – покрoвитељ Академије за црквену уметност

Свети јеванђелист Лука – покрoвитељ Академије за црквену уметност
Свети јеванђелист Лука – покрoвитељ Академије за црквену уметност
Свети јеванђелист Лука – покрoвитељ Академије за црквену уметност
Свети јеванђелист Лука – покрoвитељ Академије за црквену уметност

Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију прославила крсну славу -  Светог апостола и јеванђелиста Луку, у четвртак 31. октобра 2019. године.

Славски колач је благословио и преломио Његово Преосвешетенство епископ Стефан, викар Патријарха српског. Владика је честитао славу декану свештенику Дарку Стојановићу, професорима, запосленима и студентима, и пожелео им да следећа слава буде васкрсна слава и да јој буде омогућено све што  је потребно за даљи наставак рада.

Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију заузима високо место међу четири факултета у Европи, истакнуто је.

Многе врхунске уметнике који изображавају лик Господњи, Матере Божје, Божјих угодника, оне који су фрескописали наше храмове, оставили дубоке трагове у историји нашег рода дала је управо ова Висока школа. Из генерацију у генерацију, школовање почињало најлепшом песмом - молитвом и нигде ниједна висока школска установа не бележи такав почетак рада. Резултати се остварују преданим приступом професора настави,  великом љубављу и пожртвованошћу, па се  пред њиховим радовима са усхићењем застаје.

Дипломираним студентима и мастерима уручене су за академску 2018/2019.  дипломе акредитоване Академије Српске Православне Цркве за рестаурацију и консервацију.

На одсеку Црквене уметности, дипломирани ликовни уметници су: Биљана Ђоковић, Александра Давидовић, Марија Шекуларац, Дејан Недељков и Анђела Станојевић.

На одсеку Обнова и чување, дипломирани конзерватори и рестауратори су: Александар Холик, Деспот Оцокољић, Хана Бушатлија и Милица Вуксановић.

На мастер академским студијама, на одсеку Црквене уметности, мастер ликовни уметници су: Јована Јанковић (Пурић), Перо Цвјетковић, Милош Васовић, Зоран Мишић, Марија Вучковић и Миња Пољак. 

Свечарима су славу честитали присутни г.  Гаврило Грбан из Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве протођакон Радомир Ракић, као и бројни сарадници и пријатељи Академије.

Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију  прославља 25 година рада од оснивања

Висока школа Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у Београду ради од 17. новембра 1993. године. Рад Академије иницирао је епископ будимски Данило (Крстић). Основни циљ оснивања и рада Високе школе јесте образовање будућих генерација који би својом вером и знањем живописали храмове, иконостасе и обнављали (консервација и рестаурација) све у црквама што је страдало у претходним ратовима и све оно што није обнављано дуги низ година. Управо је због та два суштинска циља Висока школа 2014. године акредитовала четири студијска програма и то:

  • Основне академске студије - Црквене уметности
  • Мастер академске студије - Црквене уметности
  • Основне академске студије - Обнова и чување
  • Мастер академске студије - Обнова и чување

Зорица Зец