Свети Јован Крститељ прослављен у Страшевини код Никшића

Свети Јован Крститељ прослављен у Страшевини код Никшића
Свети Јован Крститељ прослављен у Страшевини код Никшића
Свети Јован Крститељ прослављен у Страшевини код Никшића
Свети Јован Крститељ прослављен у Страшевини код Никшића

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на празник Сабора Светог Јована Крститеља, 20. јануара 2017. године, свету архијерејску Литургију у цркви Зачећа Светог Јована Крститеља у Страшевини у Никшићу.

Саслуживали су протојереј Велимир Јововић, парох страшевински и старотребјешко-кличевски, јереј Остоја Кнежевић, старјешина никшићке Саборне цркве, и јерођакон Сава Вукајловић, сабрат манастира Ђурђеви Ступови. Светом богослужењу присуствовали су, у великом броју, вјерници ове парохије и Никшића, који су приступили светом причешћу. Освештани су и преломљени славски колачи бројних свечара.

О личности „Највећег од жене рођеног“, којег прославља сва православна Васељена и сви хришћани, говорио је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије. -Данас славимо онога који је за свог земаљског живота постигао анђелски живот, онога који је страдао и био прогоњен од најранијег дјетињства, онога који је заиграо у утроби мајке своје када се његова Света и Праведна мајка Јелисавета срела са својом ближњом рођаком Пресветом Богородицом, која је већ била зачела Спаситеља свијета Духом Светим. Свети Јован Крститељ се Њему обрадовао и тада заиграо у утроби мајке своје.

-Тиме је Господ њега покренуо Духом својим Светим те је био Претеча Христов и онај који је ишао пред лицем Његовим да приправи Њему пут, који је проповиједао покајање ради опроштења гријехова и који је проповиједао долазак Христов, па је говорио: Иде за мном Онај Коме ја нијесам достојан одријешити свеза на обући Његовој, казао је Владика.

-Због његове праведности, светости, због силе његове ријечи, због његовог равноангелног живота народ је за њега мислио да је он можда Христос. Иако се не говори да је чинио чудеса, његова ријеч била је чудотворна, јер је препорађала људске савјести, а од тога нема већег чуда, указао је Његово Преосвештенство.

-Када се препороди савјест, ум, мисли човјекове и од зла крену на добро то је највеће чудо. Та чудеса Светог Јована су неизбројна; иако се не говори, нигдје није записано да је неког болесника исцијелио, али је многе и премноге савјести поправио и управио на прави пут Божји. Припремио пут Ономе Који за њим иде, а то је Онај Који прије Њега бјеше, Који је прије свих нас, то је Господ Који је дошао у овај свијет, рекао је владика Јоаникије.

-Ове ријечи Светог Јована Крститеља и Претече, на први поглед, чине се неразумљиве и загонетне, али је све јасно када се зна да је он послужио Господу, Његовом оваплоћењу и проповиједи. Врхунац његових чудесних дјела било је Крштење на ријеци Јордану, када је Господ Исус Христос, праћен анђелима Небеским, дошао да нама својим Крштењем устроји бању поновног рођења, да устроји наше крштење. Када је сишао у ријеку Јордан, погружавање у ријеку, је било предображење Његове смрти, а излажење из ријеке Јордана је било изображење Његовог Васкрсења.

-Узбуркале су се воде ријеке Јордана, неосјетљиве воде су постале пријемчиве и примиле освећење од Христовог Крштења и то је оно крштење које је нама устројено. Тој тајни је послужио Свети Јован Крститељ. Није Господ изабрао једног од арханђела, који су га пратили да изврши над Њим Свету Тајну Крштења, него, управо, Светог Јована Крститеља, „Највећег од жене рођеног“, нагласио је Преосвећени Епископ Јоаникије. Владика је у својој бесједи указао и на жртву коју је примио Свети Јован Крститељ, положивши главу своју зато што је неправедног, безбожногвладара Ирода изобличио за његов јавни неморал. -Свети Јован је знао које су последице ако они који воде народ чине безакоње и мрзост пред Богом. Та мрзост пред Богом ће да се прошири на народ и не пише се добро народу чији владари не љубе правду, милост и праведни суд. Он је изобличио безбожног Ирода и све од тада, па до данас који су имали власт у својим рукама, а нијесу чинили правду и сваку савјест која чини гријех и безакоње и све призива на покајање, па његов глас одјекује кроз вјекове: „Покајте се,јер се приближи Царство небеско, поучио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Заједничарење у име Божје, а у част Светог Јована Крститеља, настављено је у Парохијском дому у Страшевини уз трпезу братске љубави, коју је, поводом своје крсне славе, припремио свештеник Велимир Јововић са породицом.

Извор: Епархија будимљанско-никшићкој