Празник Светог краља Стефаа Дечанског у Кливленду

У четвртак, 24. новембра 2016. године, на празник Светог краља Стефана Дечанског и Дан Благодарности у Сједињеним Америчким Државама, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Кливленду.

Саслуживали су протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић, протосинђел Сава (Медаковић), протојереј Драгослав Косић, јереј Драган Гороњић (архијерејски намесник кливлендски) и јереј Ведран Грабић. На светој Литургији окупили су се многи верници да дочекају свог архипастира и да заједно са њим заблагодаре Господу. Након прочитаног Јеванђеља Епископ се обратио присутном народу следећим речима:

-Ево сабрасмо се  данас у овој нашој светињи да бисмо ми, који смо с једне стране припадници Српске Православне Цркве, прославили успомену на великог светитеља нашег Стефана Дечанског; а са друге стране, као захвални житељи ове земље, Сједињених Америчких Држава, славимо заједно са свима који се налазе у овој благочестивој земљи амерички државни празник - Дан Благодарности - односно Thanksgiving day - као што би се рекло на енглеском језику. Чули сте данас два Јеванђеља. Једно јеванђеље које се односи на празник светог Стефана Дечанског а друго јеванђеље које се односи на данашњи дан и на овај празник Дан благодарности. Шта би смо ми могли приволети за нашу душу и ради нашега спасења сем да слушамо Реч Божију која нам долази из самог Светог Писма а оно прво што се чује и допире до самог срца људског јесте, да у овом свету биће људи који ће нас омрзнути. Зашто, питамо се? Зар није мржња антитеза саме љубави а по речима Св. Јована Богослова и Јеванђелиста: "Бог је љубав" (1. Јов. 4,8). Где је Бог ту је љубав присутна, где је љубав ту је и Бог присутан. Ко може у контексту такве љубави да нађе место за мржњу?

Српска реч мржња управо долази од корена речи "мраз" и значи онај који је дозволио да му се срце заледи, да више не може да осети топлину никакву, неможе да воли никога јер је срце окорело, срце је залеђено, срце бише не може да осећа ништа и таква особа се удаљила од Господа. Велики учитељ православља у прошломе веку наш српски Епископ Данило будимски, др Данило Крстић, је одавно говорио о својој такозваној интелектуалној икони. Говорећи да је Бог и Царство Небеско као Космос. У средини се налази сунце а за нас Христос је Сунце Божје, Сунце Правде као што певамо о Божићу: "Ти сја Солнцу правди"! А на енглеском језику: "You are Sun of Righteousness..." јер Sun/Son може да знаћи, зависно од правописа, било Сунце или Син.  И Он као Сунце Правде је Тај који нас обасјава непрестано светлошћу Својом и та светлост за нас значи живот и живот у изобиљу. Онај који воли Господа, који жели да буде непрестално у присуству самога Живога Бога, пошто је Бог описан у посланици Јеврејима (12:29) као Ватра а од стране Светог Јована Богослова (1. Јов. 1,15) као светлост. Који су атрибути ватре и светлости? Ватра је она што нам додјељује топлину док светлост је оно што нам додељује осветлење, озарење. Онај који жели топлину, који жели да приђе тој ватри, та варта ће њега обухватити и доделити му топлоту а где је топлота нема хладноће, где нема хладноће нема ни мраза, нема ни мржње и тај живи заувек у загрљају Живога Бога јер онај који има топлину има и живот у себи. Затим онај који жели да приђе и да приступи светлошћу, тај ће да види кроз све векове, тај ће да осети шта знаћи бити у присуству Живога Бога. А онај који мрзи светлост, који бежи од истине, који бежи од љубави, бежи од светлости тај ће себе ослепити. И сада погледајте која иронија?! Славећи нашега великога Стефана Дечанског, светитеља чије мошти нетлено почивају у манастиру Дечани и чувају ту нашу светињу, пиамо се да ли је он жив или мртав? Тело говори једно а дух говори нешто сасвим другчије. Међутим и то тело када проговори а проговорило је често пута кроз чудеса које чини кроз векове за наш народ и за све оне који приступају њему тражећи исцелење од њега, јер у његовом срцу нема мржње. У његовом срцу он не разликује чак ни православног хришћанина од једног мусимана. Ко год тражи исцелење он то њему додељује и зато Срби никада неће изгубити Косово јер Косово чува свети краљ Стефан Дечански. Они који су омрзнули њега су га утамничили. Они су га чак и ослепили. Међутим, и кроз то слепило он је прогледао и кроз ту тамницу, кроз тај тамнички прозор његов, он је увидео Сунце Правде, Сина Божијег и зато је он чудотворац који бива у нашој средини. Он је у ствари антитеза мржње јер је он Божји човек. И онај који жели да приступи Господу мора да му пристипи са благодарношћу за све. Управо зато ми славимо на данашњи дан овај државни празник Дан Благодарости а у исто време за нас Стефана Дечанског.'

Након свете архијерејске Литургије Епископ је поздравио све присутне и честитао Крсну славу свима онима који прослављају Светог Стефана Дечанског зажелећи њима и свим присутним сваки Божји благослов у избиљу.

Извор: Епархија источноамеричка