Свети Мардарије прослављен у Шапцу

Свети Мардарије прослављен у Шапцу
Свети Мардарије прослављен у Шапцу
Свети Мардарије прослављен у Шапцу
Свети Мардарије прослављен у Шапцу

У храму Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама код Шапца богослужбено прослављен Свети Мардарије, новопросијавши светитељ наше Цркве. Владика Мардарије је прибројан лику Светих на редовном заседању Светог Aрхијерејског Сабора у мају 2015. године. Тоом приликом му је и одређен датум прослављања - 12. децембар, дан на који се упокојио у Господу.

О животу овог Божјег угодника казивао је старешина храма отац Иван Јанчић, што је било драгоцено за верни народ који је принео славски колач и и жито у славу Светог Мардарија и целивао икону са његовим светим ликом:

-На примеру Свeтoг Мардарија Српског видимо како благодат Божја посећује град, посебно Чикаго и околину, и у метеж света уноси свежину Духа и извесност Будућега века. Мардарије, Божји угодник светачког лика, утемељио је црквени живот нашега народа у Северној Америци и, поред тога, саградио манастир Светог Саве у доба велике депресије крајем 20-их и почетком 30-их година 20. века. Мардарије је за живота чинио велика одрицања, те је у то доба настала изрека „Цркву гради, умире од глади“. У време када је саграђен, манастир је био седиште тек основане Епархије америчко-канадске. Борећи се са тешком болешћу, којој у оно време није било лека, умро је у 46. години. Упркос томе, њега ништа није могло спречити да обилази, храбри и утврђује, првенствено личним примером и животом, свој српски народ и све своје парохијане. Сахрањен је (слично нашем Симеону Мироточивом) у свом вољеном манастиру у Либертивилу.

Многе су поуке у проповеди оца Ивана; од оних да идемо путем још једнога српског светитеља - Светог Мардарија, којим се поносе наш народ и наша Црква, и да нас ништа не обесхрабрује, до поука како да се понашамо у данас изузетно сложеном и тешком времену поремећених вредности када су човек као биће саздано по образу Божјем и мала црква, породица, веома угрожени.

Упућујући и поруку нашим Србима у расејању, отац Иван је изразио наду  да ће честица моштију Светог Мардарија бити и у овоме храму. Посебно о времену нашем, и о Божићном посту, говорио је отац Иван за трпезом љубави која, по добром обичају, увек буде припремљена за госте из Мачве, Републике Српске, Београда, Новог Сада... 

Ново саборовање у цркви Светог Василија Острошког  у Касарским Ливадама код Шапца биће 23. децембра, када ће се после свете Литургије у 8.30 часова водити духовни разговори са игуманијом манастире Орешковице мати Катарином.