Свети Нектарије Егински прослављен у Никшићу

Свети Нектарије Егински прослављен у Никшићу
Свети Нектарије Егински прослављен у Никшићу
Свети Нектарије Егински прослављен у Никшићу
Свети Нектарије Егински прослављен у Никшићу

Свети Нектарије Егински Чудотворац и Епископ пентапољски, прослављен је литургијски 22. новембра 2019. године у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намесник никшићки, у присуству верног народа, који су се заједно са свештеником помолили Господу и Његовом великом угоднику овог времена, Светом Нектарију за исцељење и заступништво пред Господом.  

Пастирском бесједом обратио се протојереј-ставрофор Слободан Јокић, који је казао да хришћани треба да буду со земљи и зато избирају оне најбоље да им буду звезда водиља, оне који су већ отишли тим путем и призивају све својим молитвама.

„Да нам они буду примјер, али и заступници, молитвеници, да нам Господ да снаге да истински ходимо путем Божјим. Такав је и данашњи светитељ, дивни Свети Нектарије, Епископ пентапољски, који је овом свијету отворио врата живота вјечног. Свијет и вријеме у којем је живио слично је нашем, било је пуно страдања и патње, али, увијек, та нада сусрета са Господом, благодарност Господу и љубав према Господу“, рекао је свештеник Слободан Јокић.

„Две врлине које су понајбоље обељежиле Светог Нектарија уселимо у своја срца. Те двије врлине, од многих које је имао, су жртва и смирење. Много је страдао од вјерних и од невјерних, од своје браће, од оних који су га клеветали стално и свуда, али им он ниједног тренутка није замјерио. То велико смирење, смирење у љубави, носио је цијелог живота од кад је кренуо из родног мјеста, преко Цариграда, Пентапоља, Александрије и грчких острва, гдје је проповједао и отварао врата Царства небеског многима, све до оног чудесног мјеста гдје је направио манастир мали, скромни“, навео је архијерејски намесник никшићки и додао је да је то место, тек после његове смрти, признато за манастир.

„Али, данас, то мјесто чудесно, благословено и благодатно јесте мјесто сусрета са Господом. То мјесто су та врата о којима данас говори свето Јеванђеље. Кад дођете на то мјесто видите, уствари, отворено Царство небеско, видите шта ради жртва, смирење и љубав према Господу. Зато смо позвани да ходимо тим путем којим је он ишао, зато се данас многа чуда дешавају и он притиче свима, којима је потребна помоћ, а који га траже чиста срца“, беседио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Он је на крају свог пастирског слова позвао верни народ да се моли Господу за наставак радова на изградњи храма и Духовног центра Светог Нектарија Егинског у Никшићу.

„Да тај храм засија, као што је засијао и овај наш храм Светог Василија Острошког, та два свјетила Цркве Божје, свјетила са небеса. Да се помолите да наставимо да градимо и за све оне који се труде око градње, раднике, добротворе, приложнике, да све њих Господ благослови и Свети Нектарије да их укријепи и да им да сваког благослова“, поручио је свештеник Слободан Јокић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка