Свети Никола прослављен у Школици "Звоно“ у Никшићу

Свети Никола прослављен у Школици "Звоно“ у Никшићу
Свети Никола прослављен у Школици "Звоно“ у Никшићу
Свети Никола прослављен у Школици "Звоно“ у Никшићу
Свети Никола прослављен у Школици "Звоно“ у Никшићу

Радосно и весело је било на празник Светог Николе у Монтесори школици "Звоно“ у Никшићу, гдје је прослављена слава ове васпитно-образовне установе.

Славски колач, у присуству бројних полазника, особља и сарадника школице освештао је и преломио архимандрит Никифор Миловић, секретар Епархијског Управног одбора Епархије будимљанско-никшићке. Он је малишанима, њиховим васпитачима и свим радницима, задуженим за здрав и пријатан боравак дјеце у овој установи, зажелио срећан празник, подсјетивши, у пригодном обраћању, на личност и подвиг овог великог угодника и Светитеља Божијег, који је живио у 4. вијеку и који је, вођен чудесним гласом, кренуо у народ да шири вјеру, правду и милосрђе, доносећи утјеху, мир, љубав и добру вољу међу људима.

Архимандрит Никифор је казао да је Свети Никола, помажући људима који су били у невољи, желио да остане непознат, те је због његове велике скромности био веома уважен и омиљен у народу. Свети Никола се слави у цијелом хришћанском свијету и сматра заштитником дјеце, учених људи, трговаца, морнара, путника. Обичај по коме се дјеци уочи празника Светог Николе у ципелице и чарапе потајно стављају поклони потекао је отуда што Свети Никола своја доброчинства никад није чинио јавно.

Овом приликом дјеци Школице "Звоно“ подијељени су пригодни поклони, а неколико "најхрабријих“ малишана рецитовало је и пјевало пјесме везане за празник Рођења Христовог, Пресвету Богородицу и Светог Василија Острошког, небеског заштитника града Никшића.

Школица "Звоно“, за дјецу предшколског узраста, ради по специјализованом Монтесори програму, који подржава хуманистичку концепцију предшколског васпитања и образовања, а име је добио по Марији Монтесори, једној од најзначајнијих реформских педагога. Оснивач овакве васпитно-образовне установе у Никшићу је Невладина Фондација „Ћано Копривица“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка