Свети простори

Запаљене српске куће Призрен март 2004Наредне дане у току којих косовски Албанци и међународни званичници све чешће најављују проглашење независности - очекујемо са неизвесношћу. Ако се тај чин проглашења независиости и признавања Космета од стране других држава и догоди сматраћемо то нелегитимним и насилним чином. Ми данас немамо другог избора већ да останемо у својим светињама, а то поручујемо и нашем народу! Да опстану на овим светим просторима и истрају до краја! - Овим речима Владика Теодосије, игуман Високих Дечана, говори за "Новости" и описује тренутни положај Срба и Српске Православне Цркве на Косову и Метохији.

- Политичари и моћници овог света могу да раде шта хоће, а на нама је да учинимо оно што је до нас. Да сачувамо светиње и народ, што се од нас и очекује у овим судбоносним тренуцима! Ако ми будемо опстали и живели у својим светињама, и оне ће живети и засигурно у будућности неће мењати свој идентитет. Исто тако, док је Срба на Косову и Метохији имаћемо и начина и могућности да им помогнемо, али и аргумената да кажемо да су Косово и Метохија наши.

Ми не бисмо смели да дозволимо да се остваре жеље наших непријатеља, албанских екстремиста, који су на делу показали да им је намера да нам униште цркве и манастире, а народ протерају са ових простора, на којима су наши преци одувек живели - истиче Владика Теодосије.

Подсећајући да "цео процес одузимања Косова од Србије и српског народа траје више година и деценија", игуман Високих Дечана сматра да је "ово што се сада наговештава, само нека врста стављања печата на све оно што траје већ дуже времена".

- Мада је тешко рећи у ком правцу се креће цео процес, сада нам предстоји да истрајемо и сачувамо оно што се да сачувати. Надајмо се да Косово неће бити независно од Србије и да ће нас Господ погледати. Али, свесни смо да то не зависи директно од нас. Зато је веома важно да манастир живи. Црква је увек била ослонац и увек је опстајала са народом коме припада. Учинићемо све што је у нашој моћи да сачувамо оно што је наше и наш идентитет. Јер, најгоре што би сада могло да нам се деси, јесте да преостали Срби почну да одлазе и напуштају своје домове - истиче у разговору за "Новости" владика Теодосије, игуман Високих Дечана, светиње која је у својој историји и раније била у опсади, али која је сачувана и која својом духовном лепотом надјачава окружење у коме се налази.

Молитве

- У разговору са међународним званичницима, долазим до закључка да сада нико нема намеру да прави нереде попут оних који су били 17. и 18. марта 2004. године. И молимо се Богу да се то не понови.

Извор: Вечерње новости, 12. фебруар 2008. - Д. Зечевић