Свети Сава - хор Црквене општине бечке

Свети Сава - хор Црквене општине бечке
Свети Сава - хор Црквене општине бечке
Свети Сава - хор Црквене општине бечке
Свети Сава - хор Црквене општине бечке

Од када је 2014. године уведен у свештени трон Епископа новоосноване Епархије аустријско-швајцарске г. Андреј (Ћилерџић), оживеле су и музичке активносту у црквеном животу српских храмова у главном граду алпске републике. Познат као један од најбољих познавалаца црквеног појања, владика Андреј се одмах потрудио да формира хор који ће певати под стручним надзором музички образоване особе.
Ангажовањем гђице  Бисерке Васић, формиран је једини српски црквени хор на подручју Аустрије којим управља искусни диригент.

Пре доласка у Беч, Бисерка Васић је руководила хоровима у београдским храмовима Александра Невског и Светог великомученика Георгија на Чукарици, као и у театру „Мадленианум“. Завршила је Факултет Музичке уметности у Београду и члан је УМУС-а.

Чланове мешовитог хора сачињавају музички ентузијасти различите доби и образовања, али са веома израженим даром и љубављу за хорско певање, које представља веома важан део црквеног живота. Хор редовно пева у сва три бечка храма на недељним и празничним литургијама, као и на разним значајним манифестацијам и прославама широм Аустрије (Тулн, Велс, Гмунден, Санкт Пелтен, Браунау).

Запажене наступе хор је имао приликом освећењу новог храма у Салцбургу, на гостовању у италијанском граду Вићенци, на Светосавским и Видовданским академијама, Светосавском балу, сусрету Свеправославне омладине Аустрије, на добротворном концерту за помоћ београдској дечијој болници у Тиршовој и освећењу темеља за капелу на гробљу у Маутхаузену.

Поред црквеног појања, хор негује и репертоар из словенске и српске заоставштине, али је отворен и за нове хармоније, па се на концертима могу чути и најлепше ноте духовне музике других конфесија. Тако је хор очарао и аустријску публику, која је имала прилику да га чује на манифестацији „Дуга ноћ цркава“, „Просвјетином“ Новогодишњем концерту, Новогодишњем пријему у бечком храму Васкрсења Христовог.

Посебну пажњу широке публике привукао је концерт који је одржан у бечком храму Рођења Пресвете Богородице у децембру прошле године, под називом „Божићни концерт“. Тада су уз српске божићне напеве изведене и руске, италијанске и аустријске божићне песме.

Поред мешовитог хора Црквене општине Свети Сава у Бечу, формиран је и дечји хор, којим такође руководи диригент Бисерка Васић.

Никада не смемо заборавити речи митрополита загребачког Дамаскина, коме је у свих девет разреда часове појања држао Стеван Мокрањац: „Црквено појање је врло моћно, понекад и једино средство катихезације“.

текст и фото: Миодраг Мецановић