Свети Сава прослављен у Војној гимназији

Свети Сава прослављен у Војној гимназији
Свети Сава прослављен у Војној гимназији
Свети Сава прослављен у Војној гимназији
Свети Сава прослављен у Војној гимназији

Лицем на Савиндан, 27. ја нуара 2017. године, у свечаној сали Војне гимназије на Топчидерском брду у Београду најсвечаније је прослављен Свети Сава, први српски Архиепископ и Просветитељ (1174-1235), заштитник школа и просвете уопште.

Чин освећења кољива и ломљења славског колача обавили су протојереј Илија Шмигић и војни свештеник при Војној гимназији и вероучитељ, јереј потпоручник Славко Папић. Чину су присуствовали и јереј капетан Немања Петровић, војни свештеник при Војној академији, и протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе СПЦ. Кумови овогодишње славе у Војној гимназији били су капетан Марко Марјановић и војни службеник Десанка Спасојевић.

Обреду су присуствовали начелник Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић са  члановима колегијума, начелници и представници управа Министарства одбране и Војске Србије, представници Минстарства просвете, науке и технолошког развоја РС,  пензионисани припадници Војне гимназије,  представник МУП-а, представник Општине Савски венац, представници средстава јавног информисања, као и сви професори и ученици ових просветних установа.

Све њих је поздравио начелник Војне гимназије пуковник Мирослав Гвозденовић, који је  изразио радост због обележавања Савиндана и позвао наставнике и ученике да и даље поносно корачају путем који је трасирао утемељивач српске државе, цркве и школе. У наставку  је одржана пригодна академија  коју су приредили ученици Спортске и Војне гимназије.

Извор: Војна гимназија