Свети Сава торжествено прослављен у Фелдкирху

Свети Сава торжествено прослављен у Фелдкирху
Свети Сава торжествено прослављен у Фелдкирху
Свети Сава торжествено прослављен у Фелдкирху
Свети Сава торжествено прослављен у Фелдкирху

У недељу, 22. јануара 2017. године, у Фелдкирху је торжествено прослављен празник Светог Саве, првог српског Архиепископа и утемељивача образовања. Свечаност је отпочела светом Литургијом у храму Рођења Богородице у Фелдкирху.

Началствовао је надлежни парох, јереј Никола Баловић, уз саслужење умировљеног пароха, протојереја-ставрофора Мила Мијића и архимандрита Рафаила (Голушина), игумана манастира Височка Ржана код Пирота, Епархија нишка. Храм је био испуњен децом и младима, и највећи број деце је приступио Светој тајни евхаристије. Љубављу и трудом пароха и његове породице, након Св. Литургије подељено је сто педесет пакетића за сву децу која су била присутна у храму.

Свечаност је настављена у сали „Pförtnerhaus“ у Фелдкирху, у којој се сабрало четири стотине људи, тако да је била попуњена до последњег места. Прво је освећено жито и преломљен славски колач. За тај чин стигао је најближи парох из Брегенца, отац Горан Ерић. Овогодишњи домаћини били су Живорад Миловановић и Јован Небригић, обојица из Ненцинга, који су по четвртину славског колача поделили породицама Ињац и Петровић које ће у име Бога идуће године узети част домаћина славе.  

Надлежни парох изговорио је Светосавску беседу о значају Светог Саве, док је председник Црквене општине Фелдкирх Далибор Балта прочитао Записник са седнице одржане 25. децембра 2016. године и свима присутнима представио новоизабране чланове Црквене Општине Фелдкир и њен рад за последње три године од када је нови парох преузео парохијску дужност.   

У наставку је изведен богат културно-уметнички програм и послужен ручак.

Химна Светом Сави отпевана је једнодушно из уста младих, деце, родитеља и свих верника. Од школараца који похађају веронауку изрецитовани су стихови у славу и част Светог Саве. Потом су наизменично фолклорна друштва „Ј.Ј.Змај“ из Фелдкирха (Ранквајл) и „Коло“ из Блуденца приказала лепоту наше традиционалне музике и играња. Отац Никола је захвалио свима који су увеличали овај велики дан и успомену на небоземног човека Светог Саву.

Међу гостима је било представника из културног и јавног живота овог краја, међу којима и главни референт Радничке коморе Фелдкирх Франц Бек. Испуњени духовном радошћу и озарени љубављу Светог Саве, сви су кренули својим домовима са једнаком жељом да очувају исконске вредности своје светосавске духовне традиције.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска