Свети Стефан Штиљановић - војник доброга срца

Саборна цркваЊегово Преосвештенство Епископ будимљанско- никшићки Г. Јоаникије служио је данас, 17. октобра 2008. године, на празник Светог праведног деспота Стефана Штиљановића, Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви у Београду. Мноштво верних јутрос се поклонило светим моштима праведног Деспота, заштитника сиротих и гладних, које се чувају у београдској Саборној цркви.

ћивот Уз саслужење свештеничког браства Саборне цркве и у присуству Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Хрисостома, Владика Јоаникије је преломио славски колач у част знаменитог светитеља рода српског који је родом из Паштровића (Српско Приморје). Свете Стефан Штиљановић читав свој овоземаљски живот провео је чинећи добра дела и помажући народу, нарочито у време глади половином шеснаестог века. Био је војник доброга срца и зато га је Господ прославио сачувајући његове свете мошти нетљеним. Од 1942. године свечеве мошти почивају под сводом Саборне цркве у Београду где су донете из фрушкогорског манастира Шишатовца, због страха од усташке девастације.

Од тада до данас, молитвени спомен овог угодника Божијег одржава се у Саборној цркви редовно сваког уторка читањем акатиста.