Светигора: Постом до Васкрса

Закорачили смо у Велики и Часни пост да бисмо што чистији дочекали Васкрсеније Христово. У томе може да нам помогне и нови 224. великопосно-благовјештански  број „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, својим богатим и разноврсним садржајем. Да помогне у смислу упознавања са тајном Великог поста и празника који претходе Васкрсу. Један од тих празника су Благовијести. О том изузетном догађају цијеле људске историје говори бесједа Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Амфилохија „Првина свеукупног домостроја спасења“, коју је изговорио прошле године на празник Благовијести у манастиру Бешка. Са светитељима који су се борили  против јеретика и извојевали борбу за исихастичку духовност упознаћете се кроз богословску тему „Развој исихастичке духовности до четрнаестог вијека“ јерођакона Никона Кокотовића. А о једном од тих светилника, светом Григорију Палами, говорио је Митрополит сурошки Антоније (Блум).

У прилог јубилеју 200 година од Његошевог рођења „Светигора“ је објавила рад Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Амфилохија  под називом „Богословско-молитвени лик Петра Другог Петровића Његоша“, преузет из зборника радова са научног скупа одржаног у Херцег Новом. „Плео је вијенце јунацима“ је назив огледа Божа Ђурановића о народном гуслару Јеврему Ушћумлићу. А етика чојства и јунаштва је тема есеја мр Слободана М. Чуровића „Јеванђелски етос у дјелу Марка Миљанова Поповића“.  Једном другом етосу, етосу материнства и узорним мајкама посвећена је књига ђаконисе Оливере Балабан „Мајке хришћанке“, о којој се можете информисати у новој „Светигори“. Ту је још један бритак приказ под називом „Килибардина монтенегрологија“ Раја Војиновића.

Ове године прославља се 900 година светородне лозе Немањића. О прослави светосимеоновског сабора у Подгорици говори репортажа „Црна Гора – Немањина колијевка“, коју допуњује посланица архимандрита Методија, игумана хиландарског, упућена светосимеоновском збору у Подгорици. Овдје је и још једна посланица,  „Посланица из сужањства“ утамениченог Архиепископа охридског и Митрополита скопског Јована.

Поводом  100 година од Балканских ратова монах мр Павле Кондић пише о ослобађању Рашке и  Метохије 1912. године. О Косову, пољу жртвеном, „Крстопоље и Сретење, у нади Васкрсења“ на Задушнице је бесједио умировљени Епископ Атанасије.

У новом броју можете прочитати о савременом чуду које се десило пред копијом иконе Мајке Божје „Свецарице“ у Кијеву, о томе одакле потиче израз „Пут до пакла је поплочан добрим намјерама“, затим о италијанском граду Лорету и његовој чувеној катедрали. Ту је и сјећање Радомира Р. Булајића под називом „Два пријатеља“. У рубрици из медицине др Драгица Бојовић пише о новим препаратима биљне апотеке Свети Василије Острошки. У редовној рубрици Помен „Светигора“  доноси репортажу о четрдесетици игумана Луке (Анића). Поезију у овом броју представљају стихови Милутина Вековића и Невена Милаковића. Ту је и саопштења за јавност са последњег засједања Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске, као и писмо Владике Амфилохија господи Штефану Филеу и Елману Броку „Кривокапић дезинформисао Европски парламент“.

На крају кроз хронике из Помјесних црква, отачаствене Цркве и Митрополије црногорско-приморске сазнаћете мноштво новости и актуелности из Православља, као и занимљивости из свијета.

Извор: Митрополија црногорско-приморска