Светилишта Бањана и Опутних Рудина

Светилишта Бањана и Опутних Рудина
Светилишта Бањана и Опутних Рудина
Светилишта Бањана и Опутних Рудина
Светилишта Бањана и Опутних Рудина

Уочи празника Рођења Пресвете Богородице, 20. септембра 2017. године, у Црквено-народном дому у Никшићу одржана је промоција монографије „Светилишта Бањана и Опутних Рудина“, аутора проф. др Слободана Раичевића. Ово репрезентативно дјело, по оцјени стручне јавности, изашло је у издању Епархије будимљанско-никшићке.

Сабрање је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, пожеливши срећан празник Рођења Пресвете Богородице, који слави древни манастир Косијерево у Петровићима, у Бањанима, као и многе друге наше светиње. Ова свечаност уприличена је поводом изласка књиге „Светилишта Бањана и Опутних Рудина“, што, по ријечима Преосвећеног Епископа, представља културни догађај од великог значаја.

Изражавајући радост због појављивања ове монографије, Владика је подсјетио на идеју настанка једне овакве стручне публикације, чија реализација је, са пуним правом, повјерена проф. др Слободану Раичевићу, који је, као историчар умјетности, и раније писао о споменичком наслеђу овог подручја.

-Проф. Раичевић је предложио да се обради, укратко, цјелокупно духовно и културно наслеђе, што се тиче цркава и манастира, старих светилишта, надгробних споменика, праисторије, па и новије културе прављења нагробних крстова и гробова. Дали смо подршку томе колико смо могли, не знајући тачно како ће се све то сложити и укомпоновати. Када смо добили ову књигу доживјели смо истинску радост, јер смо видјели да је проф. Раичевић, мало је рећи, успио у томе. Он је укомпоновао, сложио све те елементе како ваља, као искусан професор и научник са огромним знањем и посебним даром за писањем. Његова реченица је питка, па се ова књига на појединим мјестима чита као књижевно штиво, иако је она, у суштини, научна литература, оцијенио је Његово Преосвештенство.

Он је заблагодарио аутору на професионално урађеном дјелу, те рецензентима књиге и свима који су у овом монументалном подухвату били од помоћи и дали подршку да проф. Раичевић истражи подручје Бањана и Опутних Рудина и да ово подручје, на овако зналачки начин, репрезентује овом монографијом.

О новообјављеној књизи говорили су: академик Александар Чиликов, др Светислав Поповић и Милутин Мићовић.

Проф. др Слободан Раичевић је захвалио свима који су допринјели да ова књига угледа свјетлост дана, првенствено, издавачу публикације - Епархији будимљанско-никшићкој, односно Преосвећеном Епископу г. Јоаникију, те колегама академику Александру Чиликову и проф. др Светиславу Поповићу за реферате којима су дали стручну препоруку да се рукопис „Светилишта Бањана и Опутних Рудина“ публикује, као и за учешће у представљању топомонографије. Аутор је заблагодарио „ревнитељима издања обимне издавачке продукције Епархије будимљанско-никшићке“ на чијем челу је уредник ђакон др Никола Маројевић, онима који су му, са свесрдном предусретљивошћу, били од помоћи приликом истраживања на терену, ондашњем игуману м. Косијерево, јеромонаху Јефтимију Шкулетићу и свештенику Раденку Копривици, надлежном пароху, а особиту захвалност изразио је архитекти Дарку Ђурићу из Лазаревца, који је урадио архитектонске планове цркава, док су не мали допринос љепоти ове монографије, по ријечима Раичевића, дали Никола Кадовић и угледни граф. дизајнер Тоде Рапаић.

Програм је водио проф. Веселин Матовић, а вече је употпунио хор Преподобне мати Ангелине.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка