”Светитељ срца” Frère Roger

 75-годишњица оснивања екуменског братства Тезе и 10-годишњица убиства његовог оснивача брата Рожеа

Зашто миротворци морају да умиру насилном смрћу? Махатма Ганди 1948, Мартин Лутер Кинг 1968, Стефен Бико 1977, Џон Ленон 1980. Посебно бесмислена су она убиства/атентати чије жртве стоје у позној јесени живота. Гандију је било 78 година када га је убица, религиозни фанатик, мучки убио. А брат Роже (frère Roger Schutz), настојатељ молитвене обитељи екуменског братства Тезеа, који је свег свог живота био миротворац и оснивач екуменске заједнице/братства Тезе (Taize), био је прикован за болесничка колица, зашавши већ у дубоку 90. годину живота.

Пре равно десет година, 16. августа 2005.г., душевно померећена жена је, припремивши нож на сам дан атентата, на вечерњем богогослужењу у Тезеу смртно убола брата Рожеа. Само је настао кратак метеж, богослужење је за трен застало да би се вечерње појање наставило. Само неколицина је разумела шта се догодило: Лумиција Солчан, инжењерка електортехнике из Румуније, којој се није дало да постане монахиња, подмукло је ножем смртоносно убола фрера Рожеа. Обливеног крвљу, деведестогодишњег старца су дискретно извели из цркве, да би он убрзо испустио душу. Присебна сабраћа монаси су наставили са појањем "Laudate omnes gentes" ”Х валите Га сви народи”.

Фрер Роже је, будући да је био зашао у дубоку старост, био припремљен да пође Богу на истину. Његове последња реч недовршене реченице на издисају била је ”проширите”... солидарност?, праштање једни другима? људску доброту? Али непроизнесена целокупна порука остала је тајном његове последње воље/завета.

Посебну фусноту у његовој животној историји чини почаст које је папа Бенедикт XVI причинио фреру Рожеу, који је био рођени калвинист. Немачки папа, ”панцер-кардинал” Рацингер, како је префект Конгрегације вере у Ватикану у медијима радо апострофиран, на сахрани папе Јована-Павла II, допустио је да јавно приступи Св. Причешћу. Један протестант је примио Св. Причешће из руке првог човека Ватикана у питањима догми и вере и потоњег папе Бенедикта XVI. Символика овога екуменског геста је била историјска.

Екуменско братство Тезеа у Бургундији, у Француској је у недељу, 16.8.2015. прославило десетогодишњцу смрти брата Рожеа Шица (1915-2005). На овом помену под ведрим небом било је између 6.000 и 7.000 младих и око 100 представника других вероисповести и религија. Међу њима су били и кардинал римске Курије Курт Кох, званични изасланик папе Фрање, као и генерални секретар Светског савета цркава Олаф Фиксе-Tвејт. У име Конференције европских цркава била је подпредседница Карин Бустранд. Предsтавник Англиканске цркве је био надбискуп Џон Сентаму из Јорка. Поред многих кардинала, надбискупа и бискупа, било је и неколико бискупа чланова Немачке бискупске конференције, чији је званични изасланик био бискуп Карл-Хајнц Виземан из Шпајера, а у име Евангелистичке цркве Немачке (EKD) бискуп Готхарт Магарт из Шлезвиг-Холштајна.

Како у протестанатском богословљу нема светитеља, то фрер Роже никада неће бити канонизован, али ће својим миротворачким и мартирским делом остати ”светитељ срца” многих младих људи чија је харизматична узорност и ревновање надахњивало на пут боготражења.

Припремио протођакон Зоран Андрић, Минхен