''Светлост иконе'' - изложба српског иконописа у Москви

''Светлост иконе'' - изложба српског иконописа у Москви
''Светлост иконе'' - изложба српског иконописа у Москви
''Светлост иконе'' - изложба српског иконописа у Москви
''Светлост иконе'' - изложба српског иконописа у Москви

У организацији Института за студије културе и хришћанства из Београда, и уз подршку Амбасаде Републике Србије, у петак 27. јуна 2014. године отворена је изложба Светлост иконе у згради Zepter International (Карамышевский проезд 6) у Москви.

Овом изложбом московској и руској јавности представљени су радови три иконописачке радионице српских манастира, Жиче, Граца и Нове Павлице.

Присутнима су се на отварању изложбе обратили Њ. Е. амбасадор Републике Србије у Москви др Славенко Терзић, министар регионалног развоја Руске Федерације  Игор Николајевич Сљуњајев, директор компаније Zepter  Марио Јанковић, као и представник Подворја Српске Православне Цркве у Москви о. Сергије Антић, и представник Руске Православне Цркве о. Игнатије Шестаков.

Амбасадор Терзић је говорио о значају  изложбе из перспективе дугорочне сарадње Србије и Русије и повезивања двеју земаља на културном плану. Министар регионалног развоја у Влади Руске Федерације Сљуњајев нагласио је важност упознавања јавности Русије са савременим српским иконописом и истакао значај ове и других иницијатива Института за студије културе и хришћанства.  

Изложбу је свечано отворила гђа Данијела Марковић, потпредседница Института за студије културе и хришћанства поздравивши високе госте у име председника Института проф. др Давора Џалта и преносећи његове поздраве и радост што је дошло до остварења овако значајне изложбе. Гђа Марковић је у име Института и њеног председника захвалила представницима Владе Руске Федерације и амбасадору Републике Србије на присуству и подршци, као и свима који су помогли организовање изложбе, пре свега, госпођи Сузани Московљевић и магазину Лидер, као и компанији Zepter. Она је такође указала на посвећеност Института развоју српско-руских односа на плану културе и духовности, и изразила жељу да се сарадња на сличним пројектима настави и у годинама које су пред нама.

Међу многобројним представницима руског политичког, верског и културног живота отварању су присуствовали и представници најуспешнијих компанија српских држављана који послују у Москви.

Организацију ове веома значајне изложбе српског иконoписа помогли су Zepter International из Москве и бизнис магазин Лидер.

Текст и слике Данко Страхинић