Свето копље биће изложено у мајци катедрали Светог Ечмиадзина

У недељу 28. новембра, Јерменска Апостолска Црква прославиће празник Светих апостола Тадеја и Вартоломеја. Божанска Литургија биће одслужена у Мајци катедрали на празник Првих просветитеља Јерменске Цркве.

Овим поводом Свето копље биће пренето у мајку катедралу, и за време богослужења верници ће имати прилику да га целивају и приме благослов од чудотворног Копља. Свето копље ће бити изложено у Саборној цркви до увече.

За време Божанске Литургије, да би се испунила жеља побожних Јермена и страних туриста, празник Оснивача Јерменске Цркве, Св. Тадеја и Св. Вартоломеја, биће проглашен за Дан поклоњења Св. копљу.

Према црквеном предању, Св. апостол Тадеј, један од дванаесторице ученика Христових, донео је ову свештену реликвију међу Јермене већ у првом веку. Током столећа ова свехришћанска реликвија, Св. копље којим је Господ Христос био прободен на крсту, чувана је у разним манастирима у Западној Јерменији, а почев од 13. века у једном манастиру посвећеном Св. Гегхарду. У другој половини 18. века Св. копље је донето у седиште Мајке Цркве Св. Ечмиадзин  и чува се овде у духовном центру свих Јермена. Св. копље, према предању, има чудотворну моћ да одгони менталне и физичке болести. Током 18. и 19. века ношено је у неколико јерменских области, па чак и у Тбилиси, у Грузију.

Извор: ОСР (превод Информативне службе)