Светогрђе у Чилеу – нападнута црква у главном граду

После катедрале у Валпараису, нападнута је и парохијска црква Успења Пресвете Богородице у главном граду Чилеа, Сантјагу. Чилеанска бискупска конференција прошлих дана изразила је солидарност с верницима и апостолским администратором Надбискупије Сантјаго, након што је опљачкана и оскврњена прохијска црква Успења Пресвете Богородице у главном граду Чилеа.

Како је пренела Агенција Фидес, у суботу, 9. новембра 2019. године, маскиране особе провалиле су у ту цркву, која се налази у близини окупљaња демонстраната против чилеанске Владе и друштвених неједнакости, те су из ње изнеле и потом запалиле клупе, свете кипове и слике, док су спољне и унутарње зидове ишарале увредљивим натписима.

Крајем октобра нападнута је, пак, катедрала у Валпараису, у средишњем Чилеу, и том приликом су вандали уништили клупе и неколико икона, као и покушали запалити велика дрвена врата на улазу у цркву. Чилеански бискупи су у вези с тим немилим догађајима и поручили да их жалосте напади на цркве и молитвена места која су починили људи без поштовања према Богу и онима који у Њега верују.

Цркве и друга богослужбена места света су – упозорили су бискупи и изразили жалост због злостављања људи, као и због сталне пљачке и насиља, одакле год они долазили. Призивајући у молитви Божји опроштај за та светогрђа, чилеански бискупи су истакли да се заједно с многим Чилеанцима и Чилеанкама одлучно противе неправди и насиљу, осуђујући их у свим облицима, као и очекују да судови открију одговорне и одреде им одговарајућу казну. Насилници нас спречавају да посветимо дужну пажњу праведним захтевима већине чилеанскога народа која жели стварна и мирна решења – поручили су бискупи, па су, како би се обновио грађански и мирољубиви саживот, од власти затражили да примене закон користећи средства демократске државе.

Људи нису уморни само због неправде, него и због насиља – истакли су бискупи и приметили да велика већина становништва с нестрпљењем очекује дијалог за обнову друштвенога ткива.

Бискупи су закључили изјаву призивајући заступништво Богородице Кармилске, заштитнице Чилеа, којој су се молили да им подари уједињење које ће бити плод напора свих мушкараца и жена добре воље.

Извор: vaticannews.va (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)