Светосавска академија у Бачкој Паланци

У навечерје празника Светога Саве, са почетком у 19.30 часова, у сали биоскопа у Бачкој Паланци, у организацији Црквене општине бачкопаланачке и Културног центра, одржана је свечана академија поводом прославе првог српског архиепископа и просветитеља.

Програм свечаности почео је Светосавском химном и беседом о Светоме Сави, катихете госпође Марије Лаћарак-Мучибабић, којом је истикнута ревност Светога Саве у служби Богу и своме роду, као путоказ поколењима.

У програму су, поред црквеног хора „Свети Јован Крститељ"и хора Гимназије „20.октобар", учествовали ученици готово свих бачкопаланачкоих школа са својим вероучитељима. Ученици О.Ш, „Вук Караџић" су својом представом „Пут се за путником рађа" приближили сабранима део народног поштовања Светитеља, а њихови вршњаци из О.Ш. „Десанка Максимовић" су извођењем песама показали које су то вредности дела Светога Саве. У овом свечаном догађају, својим рециталима, учествовали су и ученици О.Ш. „Свети Сава" Јелена Жарковић и средње стручне школе „др.Радивоје Увалић" Милица Ашкић, која је „Пркосном песмом" Добрице Ћосића, заслужила громки аплауз публике. Ученик Техничке школе „9. мај" Момир Плавшић одрецитовао је Химну Љубави Светог Апостола Павла.

У свечаној академији учешћа су узели и КУД „Коста Абрашевић" са пригодним програмом у оквиру којег је изведен низ старих српских песама и игара из различитих крајева Србије.
На самом крају програма, окупљеном народу обратио се вископречасни протонамесник Остоја Нијемчевић, и том приликом се захвалио свима на великом одзиву а учесницима свечаности на њиховом великом труду, са позивом да Светога Саву прославимо, пре свега, и кроз литургијско сабрање.

Водитељ програма, ученица ОШ „Вук Караџић" Миона Илић, затворила је рад свечане академије речима којима је Свети Сава почео своју Беседу о правој вери, изговорену у Жичи 1221. године: „Браћо и пријатељи и оци, чеда богозвана, приклоните богољубива срца ваша, да чујете Божанске заповести. И чувши ове свете речи ставите их, браћо, у срца ваша и у савести душа ваших, и пред очи ума вашег, и разумите их"

Презвитер Стевица Илић

Извор: Епархија бачка