Светосавска академија у Херцег Новом

Светосавска академија у Херцег Новом
Светосавска академија у Херцег Новом
Светосавска академија у Херцег Новом
Светосавска академија у Херцег Новом

Светосавском академијом одржаном у Дворани „Парк“ завршени су у Новом програми пригодне али свечане прославе празника Светог Саве. Присутне на академији благословио је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је истакао да ову академију благосиља онај коме је она и посвећена а потом је говорио о статусу ћирилице која се све више уништава и укида премда је баш на том писму написано све оно што смо написали кроз вјекове, не само од времена Светог Саве него и времена Светог Јована Владимира. -Од времена Кирила и Методија, када смо прва слова почели да сричемо и пишемо, ми се одричемо свога писма, данас и Трга ћирилице, који је заживио у Херцег Новом, оцијенио је митрополит Амфилохије и додао:

-Од Мирослављевог јеванђеља, од времена законоправила Светог Саве, а то је 1260. година, на Превлаци данашњој Михољској је написана књига црквено правило и законодавство које је новоканон и које је Свети Сава превео на наш језик и нашом азбуком, па онда редом стижемо до Октоиха 1494.године… и задржавамо се на Горском вијенцу 1847. године, па до господара Црне Горе Николе Петровића који је Балканску царицу ћирилицом писао, као и сви Петровићи, и прије њих Црнојевићи и Јован Владимир прије њих. И дођосмо до данашњег дана када ево ми ту азбуку Кирило-методијску, Јовановладимирску, Црнојевићку, Светопетровићевску азбуку, уништавамо. Благосиљајући данашњу академију подсјећам вас и вашу дјецу, да пишемо браћи Италијанима, Њемцима, Хрватима пишимо им латиницом, али кад пишемо једни другима немојмо писати туђом азбуком и испуњавати туђом памећу која се претвара у беспамет, поручио је између осталог митрополит Амфилохије.

Светосавска Академија била је ове године посвећена обиљежавању 330 година од ослобођења Херцег Новог од отоманске окупације и 220 година од ратова са Французима у Боки и Херцеговини, о чему је говорио публициста Небојша Рашо.

-Ослобођење Херцег Новог 1687. један је од најзначајнијих догађаја у 17. вијеку на овим просторима. Био је то велики ударац Отоманској империји која је протјерана из Боке, осим уског дијела Суторине. Учешћем у овој побједи српски народ заслужио је привилегије, засновао је своју општину, развио поморску дјелатност. Поморска пловидба била је сигурнија а поробљеним народима синула је нада у ослобођење.

Подсјетио је Небојша Рашо и на тадашњу градску али и заставу која је такође нестала у огњу италијанске окупације. Била је то застава Српске поморске закладне школе у Србини, некада поноса сваког Новљанина. Говорећи о Наполеоновим ратовима, стотину двадесет година касније, Рашо је истакао да су у времену када је Француска пријетила новим поробљавањем цијеле Европе, у помоћ Боки приступиле Црна Гора и Русија. -Одушевљење народа ослобођењем и доласком руске флоте показало се у манастиру Савина 6. марта када је владика Петар освештао заставе Црногораца и Бокеља. Том приликом рекао је: Словени! Ви видите међу вама давно очекивану вама по роду, вјери, храбрости и слави, браћу вашу!

У програму Светосавске академије учествовала су дјеца са вјеронауке из парохија Стари град-Топла, Кумбор и Сушћепан, са којима раде наставнице Ана Шћепановић и Миланка Тешовић. За умјетнички дио програма сценарио и режију потписао је др Слободан Јањић. Појао је црквени хор Свети Сава из Старог града који је за крај академије по традицији и надахнуто отпјевао химну светитељу и просветитељу Светом Сави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска