Светосавска академија у Лазаревцу

Светосавска академија у Лазаревцу
Светосавска академија у Лазаревцу
Светосавска академија у Лазаревцу
Светосавска академија у Лазаревцу

У недељу, 27. јануара 2013. године, у храму светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Велико присуство ученика основних и средњих школа у Лазаревцу посведочило је да се Свети Сава на прави начин вратио међу своје сународнике, просвећујући их светлошћу Христовог учења.

То потврђује и то што се велики број ђака, на дан своје школске славе, са великом радошћу причестио. На крају Литургије мноштво ученика и верника, заједно са свештенством храма, учествовало је у ломљењу славског колача. Ако смо се некада запитали који су резултати увођења верске наставе у наше школе, сада смо сведоци ових резултата, који се огледају у активном учешћу ученика у Литургијском Сабрању. Литургијско славље се потом из храма пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са наставницима и ученицима, ломили славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског просветитеља.

Светосавска академија традиционално је приређена 25. јануара 2013. године у Центру за културу у Лазаревцу. Сваке године једна од школа са територије наше општине припрема свечану академију у част школске славе. Ове године част да организује свечанау академију припала је Основној школи Слободан Пенезић – Крцун из Јунковца. Заједно са својим наставницима, ученици ове школе су припремили приказ из живота Светога Саве. Учешће у програму узели су и вероучитељи Колубарско-посавског намесништва, који су у току првог полугодишта организовали ликовни и литерарни наградни конкурс за ученика верске наставе под називом „Духовност Светога Саве“. Поклоне награђеним ученицима доделио је свештеник Влада Димитријевић, који се на почетку академије, у име братства храма светог великомученика Димитрија, обратио присутнима. Ликовне радове који су ушли у ужи избор наградног конкурса посетиоци су могли да посете у изложбеном простору галерије Симонида, у Центру за културу у Лазаревцу.

Славље је настављено на Светосавском балу, који се већ дужи низ година приређује за просветне раднике школа лазаревачке општине.

Извор: Епархија шумадијска