Светосавска академија у Нишу

Светосавска академија у Нишу
Светосавска академија у Нишу
Светосавска академија у Нишу
Светосавска академија у Нишу

У навечерје Савиндана, 26. јануара 2016. године, са благословом Епископа рашко-призренског г. Теодосија, Епархија нишка, Град Ниш и Војска Србије приредили су Светосавску академију у Великој сали Дома Војске у Нишу.

После благослова надлежног Архијереја  и поздравног слова градоначалника проф. др Зорана Перишића свечану беседу произнео је др Мило Ломпар, професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Инспирисан свестраном личношћу Светога Саве овогодишњи предавач је осветлио лик принца Растка као јаке и моћне личности која је личним подвигом мењала не само себе већ и све људе који следе његов пут. Уметнички програм припремила је Црквена општина нишка и Нишка црквено-певачка дружина Бранко. Академију је отворио оркестар Копнене Војске Србије државном  химном под руководством диригента капетана Дејана Ђорђевића.

У једночасовном програму наступили су драмски уметници Небојша Глоговац, Душан Матејић, Јелисавета Караџић, Јасмина Хоџић, песник Недељко Попадић, Маја Марковић, Анамарија Миловановић. Акедемију су хорским наступом обогатили Ансамбли дечијег хора "Бранко" под руководством маестра Јоване Микић, хор "Бранко" са диригентом Саром Цинцаревић и хор Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу под управом професора појања свештеника Стефана Цинцаревића. Фоклорни програм припремили су ансамбл СКЦ "Оро" под руководством Дејана Динића и Бобана Стефановића као и дечји играчки ансамбл "Бранко" са уметничким руководиоцем Миљком Петровићем.

Две стотине извођача учинили су да је програм прославе Светог Саве био јединствен и упечатљив. Савинданску академију, која је носила назив Пут у светост, режирао је Бранко Гостовић.

Извор: Епархија нишка

Извор: Епархија нишка