Светосавска академија у Нишу

Светосавска академија у Нишу 2017. године приређена је у вечерњим сатима уочи Светог Саве у Великој сали Дома Војске Србије, у заједничкој организацији Епархије нишке, Копнене војске Србије и Града Ниша. Програм овогодишње академије саставио је млади редитељ Бранко Гостовић. Свечаност је отпочела државном химном, коју је интонирао Војни оркестар Ниш са вокалним извођењем Црквено-певачког друштва Бранко.

Програм је отворен поздравном речју протојереја-ставрофора Бранислава Цинцаревића, старешине Саборног храма Силаска Светога Духа у Нишу. Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, администратор Епархије нишке, обратио се присутним високим градским и војним званичницима, посетиоцима и учесницима академије краћим уводним словом, у којем је, између осталог, истакао да је Свети Сава дошао да подигне и знатне и незнатне, и да смо, уз Светог Саву, сви ми пред Богом велики.

Овогодишњи светосавски беседник мр Живојин Ракочевић, књижевник из Грачанице, напоменуо је да су идеолошке препреке у друштву фатално утицале на наш доживљај светосавља, родољубља и односа према другоме. -Стварност је данас постала манипулативна креација, израз моћи оних који је производе. Међутим, и сада су актуелне речи Светог оца Јустина Поповића: Живо је духовно царство Светог Саве, нагласио је Ракочевић.

Као и претходних година, носиоци програма Светосавске академије у Нишу била су два црквена хорска састава: Црквено-певачко друштво Бранко са диригентом Саром Цинцаревић и подмладак Црквено-певачког друштва Бранко са диригентом Јованом Микић. Стојећи заједно на позорници, хорови су наизменично изводили одабране песме из свог репертоара - дела класичних композитора црквене хорске музике, као и обраде младих стваралаца, чланова Црквено-певачког друштва Бранко. При извођењу једне од тих обрада, аутор Јаков Милутиновић представио се и као диригент. У делу програма гостовале су девојке из београдске етно-групе Вез, које се окупљају при храму Светог Саве на Врачару.

Своје умеће показала су и деца из Фолклорног ансамбла Бранко из Ниша, као и неколико младих инструменталиста: Јана Лазаревић, која је извела сплет народних мелодија на фрули, и двоје нишких студената музике: Дејана Радановић (хармоника) и Милош Вуковић (гитара), који су на својим инструментима тумачили композиције савремених аутора. Драмски уметници Марјан Тодоровић и Весна Станковић говорили су, између тачака, текстове из светосавске поезије и прозе српских књижевних великана, по избору Марине Милутиновић. Током читаве вечери емитован је видео-материјал, са уводном шпицом аутора Миодрага Живковића и осталим сегментима у режији Зорана Михајловића и Бранка Гостовића.

На крају програма протојереј ставрофор Ненад Микић надахнутим речима захвалио је свим организаторима, учесницима и посетиоцима овогодишње Светосавске академије.

Извор: Епархија нишка