Светосавска академија у Нишу

Светосавска академија у Нишу
Светосавска академија у Нишу
Светосавска академија у Нишу
Светосавска академија у Нишу

Епископ нишки Арсеније: -Не одричимо се вредности које нам је дао Свети Сава

Светосавска академија у Нишу одржана је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија у Великој сали Дома Војске 26. јануара 2019. године, под покровитељством Града Ниша, у организацији Црквене општине Ниш и Нишке црквене певачке дружине „Бранко”, а у сарадњи са Командом Копнене војске Републике Србије.

Академија је свечано отворена химном Србије у извођењу Нишке црквене певачке дружине „Бранко” и Нишког оркестра Војске Србије, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа нишког, високих представника градских власти и локалне самоуправе, високих представника Војске, многобројног свештенства и грађана Ниша и околине.  

У поздравном обраћању, Преосвећени Епископ г. Арсеније истакао је да  одговорност према нашем светом родитељу треба увек и свагда да нас опомиње да на родитељску и светитељску љубав његову детињом љубављу одговарамо и да се не одричемо пута којим нас је повео Свети Сава, да се не одричемо вредности које нам је дао Свети Сава, а та вредност је Христос, једина увек нова вредност, која никад не стари, која је вечна и бесмртна. 

Овогодишњи светосавски беседник, академик Василије Крестић, говорио је о проблемима духовног јединства српског народа. Угледни говорник указао је на постојање већег броја дезинтеграционих чинилаца који разарају јединство српског народа и на потребу њиховог превазилажења неговањем свести о јединству. Како закључује академик Крестић, мора се створити читав програм духовне обнове, моралног и културног препорода, на чему синхронизовано треба да раде држава, Црква, школа, медији и, разуме се, целокупна интелигенција. 

Учесници програма били су Нишка црквена певачка дружина „Бранко” са диригентом гђом Саром Цинцаревић, Дечје-омладински црквени хор „Бранко” са диригентом гђом Јованом Микић, Дечја фолклорна секција и Фолклорно-играчки црквени ансамбл „Бранко” које су припремили гђа Сузана Миловановић и г. Владица Јаношевић, као и Академско културно-уметничко друштво „Оро” чији је уметнички руководилац г. Славољуб Узуновић, заједно са глумцима и рецитаторима. У програму су, поред хорских композиција и народних игара, коришћени текстови из древних списа о Светом Сави, али и стихови модерних српских песника и делови представе нишког аутора проф. Зорана Вучковића. Аутор синопсиса програма био је протојереј-ставрофор Ненад Микић, а свим учесницима и присутнима на крају свечаности захвалио се протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић.

Извор: Епархија нишка