Светосавска академија у Слатини

Светосавска академија у Слатини
Светосавска академија у Слатини
Светосавска академија у Слатини
Светосавска академија у Слатини

У сусрет празнику Светог Саве, првог Архиепископа српског, 25. јануара 2018. године, након празничне вечерње коју је у храму Светих апостола Петра и Павла у Слатини служио архимандрит Павле (Радусиновић) - настојатељ манастира Ораховице, са благословом Преосвештеног Владике пакрачко-славонског г. Јована у Слатинској кино-дворани одржана је Светосавска академија.

Преносећи окупљенима благослове Преосвештеног Владике, по отпојаном тропару - литургијској похвалној песми Светитељу Сави, присутнима се поздравним словом обратио надлежни парох протојереј Драган Гаћеша. Светосавску беседу говорио је протојереј Јован Милановић, професор Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима. Уследио је културно-уметнички програм.

У овогодишњој Светосавској академији у Слатини рецитацијама о Светом Сави окупљенима су се преставили ученици веронауке при слатинском храму, г. Игор Павковић са историјским излагањем о песнику Петру Прерадовићу чију 200-годишњишњицу рођења ове године обележавамо. У културно-уметничком програму ове године учешће су узели и етно-група „Ђурђевак“ из Боботе, као и културно-уметничка друштва из Силаша, Боботе и Слатине.

Свечаности су присуствовали саборска заступница гђа Драгана Јецков, дожупан Вуковарско-сремске жупаније г. Ђорђе Ћурчић, дожупани Вировитичко-подравске жупаније г. Дарко Жужак и г. Игор Павковић, градоначелник Слатине г. Денис Острошић, председник градског Вијећа г. Дарио Врбаслија, као и свештенство и монаштво Српске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве.

Извор: Епархија славонска