Светосавска академија у Требињу

Светосавска академија у Требињу
Светосавска академија у Требињу
Светосавска академија у Требињу
Светосавска академија у Требињу

Његово Преосвештенство Владика захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије поручио је на Светосавској академији у Требињу да људи треба да брину једни о другима, као и да се овај свијет мора разумјети као од Бога даровани виноград и угледати се на доброг виноградара, који се кроз виноград креће пажљиво и брижно, пазећи да чокоти увијек стоје тако да не сметају ономе поред себе.

Светосавску бесједу епископа Григорија можете прочитиаи на интернет страници Епархије захумско-херцеговачке.

Организатори Светосавске академије били су град и Црквена општина Требиње. У оквиру свечане Светосавске духовне академије, градоначелник Лука Петровић додијелио је повеље града Требиња команданту Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске генералу Радовану Грубачу и угледном привреднику Душану Васиљевићу.

У умјетничком дијелу програма Свечане академије наступили су глумци Гојко Балетић и Ивана Жигон, солиста опере Народног позоришта из Београда Љубодраг Беговић, уз клавирску пратњу Дарка Арменског, етно-појац Јована Зукановић, први српски извођач на тестери Соња Калајић, као и београдски умјетници Никола Ристић и Милош Вашалић, који су свирали традиционалне инструменте кавал, тапан, тарабук и гајде.

Међу извођачима били су и хор „Трибунија“ под диригентском палицом Стојанке Гудељ, уз клавирску пратњу Божидара Вучура, као и рецитатори из Основне школе „Свети Василије Острошки“, пјевачка група из Основне школе „Вук Караџић“ и ученици Средње Музичке школе Требиње.

Светосавске свечаности биће настављене ломљењем славског колача и пригодним културно-умјетничким програмом, којим ће требињске школе обиљежити своју крсну славу. Домаћин овогодишње прославе Светог Саве је Основна школа „Вук Караџић“.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка