Светосавска академија у Требињу

Светосавска академија у Требињу
Светосавска академија у Требињу
Светосавска академија у Требињу
Светосавска академија у Требињу

-Ако народи имају своје родитеље и вријеме настајања, онда је несумњиво отац српског рода Свети Сава, рекао је на Светосавској академији у Требињу парох Милош Ловрић. У пригодној беседи он је истакао да је Свети Сава родоначелник српског духовног наслеђа, које има ту особеност да се не наслеђује онако како се наслеђују куће, њиве, брда или долине, крвне или националне везе, него једним свесним усвајањем и разложним опредељењем за баш те, а не неке друге духовне вредности.

-Отуда се можемо звати Савиним насљедницима и сљедбеницима само ако можемо бити у потпуном јединству вјере са њим, рекао је свештеник Ловрић и истакао да је Свети Сава био и остао велики човек али да његови таленти - мудрост и знање, нису били пресудни да буде то што јесте - јединствена појава у српском народу, вечити јеванђељски надахнитељ и неспориви вођа српског народа, већ то што је био Христов човек. 

-Сви православни народи га поштују и сви људи од културе и духовности су га цијенили и цијене. Свети Сава је био и остао то што јесте, јер се опредијелио за истинског човјека за Христа Богочовјека, рекао је свештеник Ловрић.

Говорећи о Светом Сави градоначелник Требиња г. Лука Петровић истакао је да је мало села у Херцеговини која немају своју бар једну легенду о овом светитељу и просветитељу. Он је додао да је свим тим легендама заједничко то да је Свети Сава народу увек при руци, да је тамо где треба, тамо где је невоља или неки велики упитник. Према његовим речима, Светог Саву је херцеговачки народ вековима доживљавао као своју подршку и као свог великог и најауторитативнијег учитеља.

-Култ Светога Саве, међу нама у Требињу, жив је и виталан и одржава се на једном високом нивоу који је израз наше жеље да својим дјелима будемо уз скуте Светога Саве, рекао је г. Петровић и истакао да је Свети Сава, унесен у саму срж српског националног идентитета, својим животом и својим делом, казао народу да се напред може само уз књигу, просветом и културом и сталним учењем.

У културно-уметничком програму наступили су хор „Трибуниа“, хор Музичке школе из Требиња, Снежана Савичић - примадона опере Народног позоришта Београд, Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић - глумци Народног позоришта Београд, Весна Павловић - глумица Крушевачког позоришта, Бранкица Васић Василиса из Београда - извођач традиционалне музике, Милош Николић из Београда - свирач на кавалу и пијаниста Народног позоришта Београд и Невена Живковић. На Светосавској академији наступили су и рецитатори требињских основних школа и ученици Музичке школе. Организатори Светосавске академије су Град Требиње и Црквена општина Требиње. Светосавске свечаности биће настављене и сутрадан ломљењем славског колача и пригодним културно-уметничким програмом, а домаћин овогодишње прославе Светог Саве је Основна школа „Јован Јовановић Змај“.

Срна

Извор: Епархија захумско-херцеговачка